Lijanović ne želi u zatvor - zatražio odgodu izdržavanja kazne

Jerko Ivanković Lijanović, bivši ministar u Vladi Federacije BiH i lider stranke Radom za boljitak, zatražio je odgodu izdržavanja sedmogodišnje zatvorske kazne u Kaznenopopravnom zavodu u Mostaru.

Pravosnažna presuda
 
Lijanovića je Vrhovni sud Federacije pravosnažno osudio na sedam godina robije po optužnici Tužiteljstva Tuzlanske županije za zlouporabu položaja i ovlasti vezano uz nezakonitosti prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području ove županije i FBiH od 2011. do kraja 2014. godine.
 
S obzirom na to da se radi o pravosnažnoj presudi koja je objavljena još 1. listopada prošle godine, Lijanoviću je prošlog tjedna stigao poziv za izdržavanje kazne.
 
No, kako je Lijanović za Avaz potvrdio, zatražio je putem odvjetnika odgodu. Nije želio reći kada se točno trebao javiti na izdržavanje, ali je pojasnio da je poziv trebao preuzeti prošlog tjedna.
 
"Dobio sam obavijest da preuzmem poziv, ali smo mi uložili zahtjev za odgađanje izdržavanja kazne. Sada čekamo odluku suda. Ili da sve odgodi ili da donese novi datum kada trebam ići na izdržavanje", kaže Ivanković Lijanović.
 
Razlog za ulaganje odgode, kako kaže Lijanović, jest slanje apelacije Ustavnom sudu BiH, ali i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.
 
Nema dokaza
 
"Uvjeren sam da je presuda donijeta bez ikakvih relevantnih dokaza, politički motivirana u potpunosti i posljedica harange dok sam bio dopremijer FBiH. Odgodu tražim jer bi se onda meni, slanjem u zatvor, napravila dodatna šteta i onda bih imao pravo tražiti nadoknadu štete", kaže Lijanović.
 
Tužba protiv države
 
Apelacijsko odjeljenje Suda BiH izreklo je krajem godine oslobađajuću presudu Lijanoviću za aferu „Meso“ i kriminal težak 13,5 milijuna KM.
 
On je oslobođen u ponovljenom suđenju. No, kako kaže, sada razmišlja o podnošenju tužbe.
 
"S obzirom na to da je nakon postupka 2007. godine netko opet sebi uzeo za pravo da bez osnova vodi kampanju, podiže optužnicu, bliže sam tome da treba tužiti sve koji su pokrenuli ovaj postupak, kako bih ih upozorio da se ovlaštenja ne smiju kršiti i podnositi politički motivirane optužnice", rekao je Lijanović.
 
Presudom se Lijanoviću oduzima i imovinska korist pribavljena kaznenim djelima u iznosu od oko 653.000 KM.
 
Poslijednja izmjena danaSubota, 25 Siječanj 2020 18:38
 
index Instagram400x230 youtube