Pao rekord: Arapske zemlje najveći kupci oružja iz BiH

Tvrtke iz Bosne i Hercegovine lani su izvezle oružja i streljiva u vrijednosti od oko 213 miliijuna KM. Najviše se izvozilo u arapske zemlje.

Ovo je oko 8 milijuna više nego 2018, čime je nastavljen višegodišnji trend rasta izvoza u ovoj grani industrije, piše BiznisInfo.
 
Lani je najviše ovih proizvoda izvezeno u Saudijsku Arabiju, u iznosu od 72 milijuna KM, oko tri milijuna manje nego godinu ranije.
 
Na drugom mjestu izvoznih tržišta je Egipat sa više od 57 milijuna maraka. Godinu ranije izvoz u Egipat je bio 24 milijuna, što znači da je upravo na ovom tržištu napravljen najveći napredak u 2019.
 
Veliki pad je zabilježen kod izvoza u Tursku. Lani je vrijednost izvoza bila oko 9 milijuna KM, 20 milijuna manje nego u 2018.
 
 
Dogovoreni novi poslovi
 
Kompanije namjenske industrije nedavno su dogovorile novi veliki posao sa jednom velikom američkom tvrtkom, pa se može očekivati daljnji rast izvoza u idućem razdoblju.
 
Kako je nedavno objavljeno, lider namjenske industrije, tvrtka Igman iz Konjica, u 2019. je bila 9. najveći izvoznik iz Bosne i Hercegovine.
Poslijednja izmjena danaSubota, 25 Siječanj 2020 17:48
 
index Instagram400x230 youtube