U tri dana u ŽZH ”planuli” svi besplatni testovi za otkrivanje nevidljive krvi u stolici

Besplatni testovi za otkrivanje nevidljive krvi u stolici za stanovništvo Županije Zapadnohercegovačke ”planuli” su u samo tri dana.

Nakon što smo pozvali građane Županije Zapadnohercegovačke da preuzmu besplatne testove na otkrivanje nevidljive krvi u stolici, odaziv građana je bio velik te su se u svega tri dana zalihe koje smo imali podijelile građanima, naveli su u četvrtak iz Zavoda za javno zdravstvo ŽZH dodavši da je ovime akcija preuzimanja testova završena.

Podsjećamo, ZJZ ŽZH je 24. travnja uputio poziv stanovništvu iznad 50 godina, posebno osobama koje imaju nasljedne rizike ili pojedina oboljenja usko povezana s pojavom karcinoma debelog crijeva da preuzmu besplatne testove za otkrivanje nevidljive krvi u stolici.

Samo testiranje je jednostavno i izvodi se doma, a upute za testiranje građani su dobili prilikom preuzimanja testova u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo ŽZH.

Karcinom debelog crijeva jedan je od vodećih uzročnika smrti kod oba spola. Otkrivanjem karcinoma debelog crijeva u ranoj fazi bolesti mogu se spasiti mnogi životi. Otkrivanjem bolesti u početnom stadiju, izgledi za izlječenje su veliki.

Štoviše, otkrivanjem sitnih izraslina (polipa) iz crijeva može se spriječiti nastanak bolesti.

Testiranjem na nevidljivu krv u stolici jednostavna je metoda kojom se može otkriti vrlo male, okom nezamjetljive količine krvi, a što je često prvi znak karcinoma, polipa ili drugih bolesti debelog crijeva.

 
index Instagram400x230 youtube