Potpisani međupolicijski sporazumi u cilju sprječavanja nezakonitih migracija

U glavnom uredu Granične policije u Sarajevu, 16.srpnja upriličeno je potpisivanje pet sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj suradnji u nadzoru granice, koje je uslijedilo nakon duže inicijative u cilju učinkovitijeg odgovora na gorući problem ilegalnih migracija uz gotovo iscrpljene materijalno - tehničke i ljudske kapacitete GPBiH, koja od 2017. godine maksimalnim angažiranjem provodi pojačane mjere na granici BiH.

Sporazume je direktor GP BiH Zoran Galić potpisao sa zamjenikom šefa Policije Brčko distrikta BiH Seadom Jašarevićem, ministrima MUP-ova: Herceg - bosanske županije Darinkom Mihaljevićem, Zapadno - hercegovačke županije Zdravkom Borasom i Hercegovačko - neretvanske županije Slađanom Bevandom, te ravnateljem MUP-a Posavske županije Marijanom Mikićem. Sporazumima je konkretizirana podrška ministarstava unutarnjih poslova i Policije Brčko distrikta u angažiranju policijskih službenika koji će obavljati poslove nadzora granice u koordinaciji s pripadnicima GPBiH, na osnovu operativnih procjena i planova policijske agencije na državnoj razini u cilju sprječavanja ilegalnih prelazaka granične linije na ugroženim područjima.

Sporazum s MUP-om Unsko-sanske županije zbog službenog odsustva rukovoditelja Ministarstva bit će potpisan naknadno. U Sarajevu je održan i radni sastanak o temi modaliteta učinkovitijeg odgovora na problem ilegalnih migracija kojem je uz predstavnike pet policijskih tijela nazočio i direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, koji je prošle godine s direktorom Galićem potpisao Sporazum o pružanju pomoći i operativnoj suradnji otkad su u skladu s mogućnostima ovog MUP-a službenici uključeni u nadzor graničnog pojasa na istočnom i sjeveroistočnom dijelu granice BiH.

Svi potpisani sporazumi predviđaju formiranje i angažman zajedničkih patrola na područjima u nadležnosti navedenih policijskih tijela, kojim će rukovoditi policijski službenici jedinica GPBiH na lokalnoj razini. Podsjećamo da u 2018. i 2019. godini GPBiH podršku angažmanom policijskih službenika na granici pružaju i Državna agencija za istrage i zaštitu i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, no uslijed manjka od oko 400 policijskih službenika GPBiH neophodan je angažman što većeg broja policijskih tijela.

Uz podršku u angažmanu policijskih službenika, za nadzor granice neophodna je brojnija i sofisticiranija specijalistička oprema, a posebno s povećanjem broja policajaca.

 
index Instagram400x230 youtube