Vremenska prognoza za HR i BIH [svakodnevna]

Uz jači razvoj oblaka ponegdje će na kopnu Hrvatske, zatim Bosni, srednjem zapadnom, jugozapadnom južnom i jugoistočnom dijelu Srbije, sjeveru Crne Gore i jugozapadnom i zapadnom dijelu sjeverne Makedonije postojati uvjeti za popodnevne lokalne pljuskove, grmljavine moguće i jače grmljavinske nepogode.

Na Jadranu, Hercegovini, zatim obalnim i priobalnim dijelovima Crne Gore zadržati će se uglavnom sunčano vrijeme.  Jedino će na sjeveru i sjeveroistoku Hercegovine također postojati uvjeti za lokalne grmljavinske pljusklove, moguće nakratko i jače grmljavinsko nevrijeme.

Temperature zraka u porastu, i kao što možete vidjeti na slikama, jutarnje će se uglavnom kretati od 12C do 26C, a najviše dnevne od 23C do 32C, ili 33C.

U Bosni, kopnu Hrvatske, Srbiji i sjeveru Crne Gore puhati će slab do umjeren sjeveroistočni, zapadni i sjeverozapadni vjetar, dok će na Jadranu, Hercegovini, obalnim dijelovima Crne Gore i sjevernoj Makedoniji puhati slab i umjeren južni, jugozapadni i jugoistočni vjetar.

Ako pogledamo sliku koje prikazuju razmještaj tlaka zraka, onda našu regiju čekaju prave ljetne temperature u idućem tjednu, ipak velikih vrućina neće biti, a ni atmsofera neće biti potpuno stabilna.

Dakle biti će vruće i sparno u to nema sumnje, no temperature će uglavnom dosezati do maksimalnih 35C, možda i 36C, što i nije neka vrućina, ako znamo da je kroz prošlost bilo znatno gorih valova vrućina. Više je ovo normalno vrijeme za doba godine.

Uz veći postotak vlage i dotok nešto svježijeg zraka sa istoka i sjeveroistoka Europe, u toku idućeg tjedna ponovno će postojati uvjeti za lokalne grmljavinske pljuskove i jače grmljavinske oluje s olujnim vjetrom, jakom grmljavinom, obilnim pljuskovima i gradom.

Pogotovo se to odnosi na Srbiju, Bosnu, istok i središnji dio Hrvatske kao i sjeverozapadni, zapadni i srednji dio Makedonije.

Najviše sunčana i vrućeg vremena u idućem tjednu bi se trebalo zadržati na jugu Hercegovine, Jadranu i obalnim i priobalnim dijelovima Crne Gore.

Nakon kratkotrajne vruće ljetne epizode na kraju ovog mjeseca, nova jača promjena vremena uz neprimjereno zahlađenje izgledna je u prvoj polovini 8. mjeseca.

Vidjeti ćemo hoće li se prognoze promjeniti, ili će vrijeme pokvariti mnogima planirani godišnji odmor na početku 8. mjeseca?!

O tome ćete svakako više znati u svakodnevnim objavama i prognozama na ovoj stranici.

 
index Instagram400x230 youtube