Kamen i draču kultivirali u jedno od najljepših mjesta za polijetanje [PG KLUB LJUBUŠKI]

Paragliding ili padobransko jedrenje ubraja se u ekstremne sportove, a nastao je u Francuskoj krajem 1970-ih i početkom 1980-ih godina. U posljednje vrijeme postao je jako popularan i u BiH, osobito u Ljubuškom, koji slovi kao idealno mjesto za ljubitelje ovog adrenalinskog sporta.

Tako je, zahvaljujući nekolicini entuzijasta, 2016. godine nastao Paragliding klub Ljubuški, iako je kao zajednica postojao i dvije godine ranije. Oni su udarili temelje ovom uzbudljivom i, do tada, većini ljudi nepoznatom sportu. Klub trenutno broji oko 20 članova, a vrijedi naglasiti kako među njima ima i ženskih članica. Mogu se pohvaliti i s osvojenim nagradama na dosadašnjim natjecanjima.

Start „Ljubuški – Kula“

„Klupsko društvo je šaroliko, od mladih pilota u ranim dvadesetima pa sve do starijih pilota u svojim kasnim pedesetima. Piloti nisu samo iz Ljubuškog, ima ih iz Doboja, Makarske, Međugorja, Drvenika…“, kazao je za Dnevni list David Šiljeg, jedan od osnivača i prvih članova kluba. Dodao je kako klub ima jako dobru reputaciju u državi te je jedan od najmlađih klubova uopće u BiH, koji je napravio dosta toga za relativno kratko vrijeme.

„Prepoznatljivi smo po mnogo čemu, a najviše po neumornim radovima na startu pokraj kule hercega Stjepana, gdje smo kamen i draču kultivirali u jedno od najljepših mjesta za polijetanje u široj regiji. Iako radovi još nisu gotovi, čeka nas puno posla da dovršimo započeto, kako bi se teren što bolje uklopio u prirodni ambijent“, rekao je Šiljeg.

Naime, poletište pored kule hercega Stjepana je službeno poletište Paragliding kluba Ljubuški i ima simboličan naziv „Ljubuški – Kula“. Omiljeno je odredište domaćih letača, a rado ga posjećuju i letači iz Austrije, Slovenije, Švicarske, Francuske…

Legalan zračni prostor

Nakon dugotrajne muke s administracijom i uređivanjem različitih priručnika za korištenje terena, uspjeli su ga registrirati ove godine u BHDCA (Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH) te osigurati zračni prostor u letačkoj zoni oko Ljubuškog, koji će biti aktivan tijekom cijele godine s vertikalnim granicama od 4500 ft.

„Zračni prostor, sa svojim lateralnim i vertikalnim granicama, odobrila je BHANSA (Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi) i to je jedan veliki korak naprijed kada je riječ o sigurnosti, legalnog korištenja zračnog prostora u definiranim gabaritima i slično“, priča ovaj Ljubušak, koji je prije nekoliko godina postavio državni rekord u XC disciplini (prelet). Preletio je nevjerojatnih 120 kilometara od Ljubuškog do Donjeg Vakufa, a trenutno rekord drži Mirvad Zenuni iz Sarajeva, koji je preletio 13 km više od Šiljega.
U razgovoru za naš list, Šiljeg je nadalje naveo kako se, kroz protekle tri godine, s kule poletjelo više od 1800 puta, što je impresivna brojka i za najbolje terene u zemljama bivše Jugoslavije pa i šire.

Planirane aktivnosti

Oprema je, kako je pojasnio, relativno skupa za naš životni standard, no ljubav prema letenju je toliko velika da se uvijek nađe način kako bi se osigurala dobra, sigurna i suvremena oprema.

Naš sugovornik najavio je i neke od budućih aktivnosti kluba.

„Sljedeći veliki korak bit će postavljanje umjetne trave na poletištu „Ljubuški – Kula“ i održavanje državnog prvenstva u preciznom slijetanju u Ljubuškom. Nadamo se da ćemo naći vremena i za tandem letove za koje imamo puno upita tijekom cijele godine. U rujnu planiramo organizirati i tradicionalno natjecanje u preciznom slijetanju „Ljubuški Open 2019.“, no o tome ne mogu još ništa službeno reći“, zaključio je Šiljeg.

p2

p3

p4

 

 
index Instagram400x230 youtube