Arheološkim istraživanjima otkriveni dosad nevidljivi dijelovi arhitekture Starog grada [foto]

Istaknuto Arheološkim istraživanjima otkriveni dosad nevidljivi dijelovi arhitekture Starog grada [foto]

Na lokalitetu Stari grad Ljubuški u tijeku je prva faza arheoloških istraživanja. Istraživanja se provode u okviru projekta "FORT-NET - Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih utvrda u Crnoj Gori".

Istraživanja južnog dijela

Radovi su trebali početi još ranije, međutim, zbog koronavirusa krenuli su prije nekoliko dana.

U sklopu prve faze, istraživanje je usmjereno na prostor južnog gradskog obora u kojem se pokušavaju definirati arhitektonske i arheološke strukture uz prostor koji će se restaurirati i konzervirati. Na realizaciji projekta, kao izvođač arheoloških radova, je Odjel za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

- Prioritet je da se upravo ovi ovdje dijelovi bedema prvi konzerviraju i restauiriraju, budući da su u vrlo lošem stanju, odnosno, oni bi se vjerojatno raspali prilikom prvog manjeg potresa. Pokušavamo definirati ovdje arheološku situaciju što se to događa prateći prostoriju i zidove - kazala je za Ljubuški IKS Portal voditeljica radova doc.dr.sc. Nina Čuljak.

Nova otkrića

Dosadašnjim radovima utvrđeno je postojanje dijelova arhitetkture koji nisu bili vidljiva na površini.

- Otkrili smo jednu novu prostoriju i strukture zidova koji su bili dosad potpuno nepoznati - istaknula je.

Prema njezinim riječima, istraživanja nije moguće olako izvesti zbog same konfiguracije terena.

- Teren je vrlo zahtjevan. Pada prema jugu, obrušava se pa ovdje imamo jednu ogromnu naslagu šuta od materijala koji se stoljećima obrušavao i koji nema veze s arheologijom, a to sve treba ukoniti - pojasnila je

Cilj izvođenja prve faze radova je definicija pružanja zidova i prostorija južnog dijela, dok će druga faza radova biti fokusirana na središnji dio kule, koja bi trebala biti na jesen.

Bogat turistički potencijal

Voditeljica Čuljak istaknula je ljepote Starog grada i općenito ljubuškog kraja, što je temelj i okosnica razvoja turizma u ovom dijelu Hercegovine.

- Ovo je prekrasan lokalitet od iznimne povijesne važnosti i on se vrlo lijepo može uklopiti u turističku ponudu Grada Ljubuškog te u konačnici pokrenuti cijeli niz drugih turističkih aktivnosti. Mislim da je prekrasno što je Grad Ljubuški dobio projekt za rekonstrukciju bedema i što će se arheološkim istraživanjima doći do novih spoznaja koje će pomoći da rekonstruiramo tadašnji život grada - zaključila je Nina Čuljak.

Planirano je da radovi traju do kraja mjeseca, a osim voditeljice Čuljak, članovi arheološkog tima su doc.dr.sc Edita Vučić, dipl. areolog Tino Tomas, viši asistent Mirko Rašić, studenti arheologije i djelatnici JP Parkovi d.o.o. Ljubuški.

 

 

Poslijednja izmjena danaPetak, 19 Lipanj 2020 00:08
 
index Instagram400x230 youtube