Pjesnici o Ljubuškom: Poslušajte kako Lucija Radić recitira pjesmu Petra Jakovljevića Ljubušaka [audio]

Koronavirus je poremetio mnoge aspekte društvenog života, pa je tako bilo i sa županijskim natjecanjem “Dani hrvatskog jezika” na kojem su školarci iz ZHŽ-a tradicionalno pokazivali svoja umijeća u recitiranju, te pisanju literarnih radova.

Ove godine ova manifestacija se zbog pandemije nije održala, pa stoga ovim putem podsjećamo na par detalja iz 2019. godine kada su učenici iz Ljubuškog ostvarili zapažene uspjehe.

Bila je to godina kada je Ljubuški dobio status grada, pa su i teme ljubuški školaraca bile prilagođene tome, recitirali su ljubuške pjesnike koji su govorili o svom Ljubuškom.

Jedna od nagrađenih učenica je Lucija Radić.

Lucija ide u 7. razred Osnovne škole Marka Marulića Ljubuški, a prošle godine je u kategoriji „recitatori – osnovne škole“ osvojila treće mjesto za svoju interpretaciju pjesme „Moj grad Ljubuški“ – autor Petra Jakovljevića Ljubušaka.

Poslušajte kako je to Lucija izvela klikom OVDJE!

Nastavnica Marina Ševo je tada pripremala učenicu te je napisala prigodan tekst o Petru Jakovljeviću, kojeg prenosimo:

Petar Jakovljević

Petar Jakovljević-Ljubušak ljubav prema svom rodnom gradu, osim kroz svoj nadimak, izražava i kroz svoje pjesme koje odišu rodoljubnim osjećajima. Rođen je 1876. u obitelji uglednog trgovca Stjepana Jakovljevića, podrijetlom iz Širokog Brijega. Stjepan je bio i istaknuti kodžobaša , tj. izabrani predstavnik u zaštiti prava katolika u nahiji Ljubuški za vrijeme osmanske uprave. Petar nakon završene osnovne škole upisuje srednju trgovačku školu u Sarajevu. Postaje trgovački zastupnik i ugledni član tadašnjeg društva. Jedno vrijeme je radio i u knjižari A. Brusina koja je u to vrijeme preuzeta od židovskih vlasnika, a dobio je poziciju preporukom nadbiskupa vrhbosanskog Ivana Šarića, u pismu dr. Andriji Artukoviću – tadašnjem ministru unutrašnjih poslova NDH. Sin mu je bio pukovnik Stjepan Jakovljević, branitelj Višegrada.

Bavio se i politikom, ali se uvijek vraćao svojoj najvećoj ljubavi-književnosti. Pjesme je počeo objavljivati još u mladim danima u raznim glasilima ( Osvit, Hrvatski borac, Nova zora, Novi hrvatski radnik, Novi svijet , Pravaštvo , Starokatolik , Novi čovjek itd.) . Objavio je zbirku pjesama Zvuci s mojih gusala , a zbirka Etičarke mu je ostala u rukopisu. Također je izdao i djelo pod nazivom „Svi jezici slavite i hvalite Gospoda! : pjesme : 925.-928. : Grguru Dobriću-Ninskomu, biskupu prvoborcu, primasu hrvatskomu, kancelaru i državniku kraljevstva, u slavnu i harnu spomen hiljadugodišnjice“, izdano 1928. godine. Umro je 1967. u Zagrebu.

Sklad i ljepotu življenja, ljubav prema svojim sugrađanima, ali i teška vremena Jakovljević opisuje u pjesmi Moj Grad-Ljubuški objavljenoj 1984. godine. U njoj upisuje velikim početnim slovom riječi sloboda i grad naglašavajući, a ujedno i predviđajući svu patnju kroz koju će Ljubuški proći kako bi postao ono čemu su njegovi građani godinama težili-slobodan grad.

______________

Više o prošlogodišnjem natjecanju pogledajte na LINKU

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 22 Lipanj 2020 08:28
 
index Instagram400x230 youtube