U Ljubuškom završeni “Dani europskog naslijeđa” Županije Zapadnohercegovačke [foto&video]

U Ljubuškom završeni “Dani europskog naslijeđa”  Županije Zapadnohercegovačke [foto&video] Foto&video: Ivic@

Sinoć je dodjelom Povelja za doprinos u očuvanju i obnovi kuturnog i povijesnog naslijeđa u Ljubuškom završena kulturno-znanstvena manifestacija “Dani europskog naslijeđa”, koja se već 23. godinu organizira se u Bosni i Hercegovini s ciljem upoznavanja najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, zaštite, predstavljanja i promoviranja kulturnog naslijeđa.

Ove godine posebna pozornost je stavljena na Županiju Zapadnohercegovačku, u čijim se gradovima/općinama provodi projekt.

Projekt je u organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta otvoren u Širokom Brijegu, a drugi dan manifestacije održaan je jučer u Ljubuškom.

Program je počeo obilaskom franjevačkog Samostana sv. Ante na Humcu, posjetom galeriji umjetnina "Majka" i obilaskom najstarijeg muzeja u BIH koji se nalazi u sklopu samostana.

Sudionike manifestacije, predvođene federalnom ministricom kulture i sporta Zorom Dujmović, dočekao je domaćin, humački gvardijan fra Dario Dodig koji je u kratkim crtama opisao povijest samostana, muzeja i galerije "Majka".

Sudionici su potom nastavili program obilaskom vinarije Nuić i posjetom najpopularnijoj turističkoj destinaciji Ljubuškog vodopadu Kravica, a potom su u hotelu Bigeste održano više okruglih stolova s temama kulturnog naslijeđa Zapadne Hercegovine.

Ljubuški je u ovoj godini stekao status Grada, a uvjeti na koje smo to ostvarili su povijesna i kulturna baština od šireg značaja za regiju i državu. U povijesnom smislu Ljubuški je grad rimskih legionara, o čemu svjedoči arheološko nalazište na Gračinama i grad hercega Stjepana o čemu svjedoči kula iznad Ljubuškog. Imamo najstariji muzej u BiH gdje se nalazi Humačka ploča. Ovo je prekrasan kraj s vodopadima, plodnim poljima i prekrasnom prirodom. To je grad koji ima budućnost i potencijal za ugodniji život nego je to danas“, kazao je gradonačelnik Nevenko Barbarić te zahvalio ministrici Zori Dujmović i Federalnom ministarstvu što je ove godine odlučilo jednu ovakvu manifestaciju dovesti u Zapadnu Hercegovinu, pa i u Ljubuški.

dani-eu-naslijedja-zavrsna-vecer-19.jpg

Svečano zatvaranje manifestacije održano je u hotelu Bigeste.

45ce5f2253a0b4d0bfccd2650e46119b_M.jpg

Upriličena je dodjela Povelja za doprinos u očuvanju i obnovi kuturnog i povijesnog naslijeđa, a dobitnici su Mevzudin Duranović, Milo Jukić, HKUD Hercegovac, Franjevački samostan sv. Ante Padovanskog Humac i Franjevački samostan Uznesenja BDM Široki Brijeg.

 

Poslijednja izmjena danaPetak, 04 Listopad 2019 13:24
 
index Instagram400x230 youtube