HKUD Studenčica Božićnim koncertom proslavila 20 godina rada

Sada već daleke 2001. godine oformljeno je Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Studenčica“ s idejom oživjeti, njegovati i čuvati hrvatsku narodnu i crkvenu kulturnu baštinu, a sinoć su, nakon svete mise na blagdan Nevine dječice, proslavili 20 godina uspješnog rada cjelovečernjim Božićnim koncertom u Pastoralnom centru u Studencima.

Bila je to prava smotra tradicijskog pjevanja, sviranja, izvođenja raznih plesova.

Uz razne sekcije „Studenčice“ večer su obogatili gosti iz Mostara i Posušja, HKUD “Fra Petar Bakula” Posušje i Tamburaški orkestar Mostar.

Na samom početku koncerta okupljenima se obratio studenački župnik don Ivan Perić, koji je prethodno predvodio misu s blagoslovom djece, a tom prilikom je poručio kako mu je drago da „Studenčica“ ovakvim manifestacijama promiče kršćansko druženje i zajedništvo.

A na koncertu se imalo što vidjeti, sve je krenulo nastupom velikog zbora koji je uz pratnju tamburaškog orkestra izveo pjesmu „Svim na zemlji“ po kojoj koncert nosi i ime, a kroz večer su se na pozornici izmijenjali mladi i stari izvođači.

Upravo najmlađi Studenčani su najviše oduševili okupljene svojim igrokazom, pobrali su ogroman pljesak svojim simpatičnim recitacijama, a dvoranom su se orile ovacije i za vrijeme natjecanja u pjevanju gange gdje su se Studenčani prijateljski nadmetali sa Posušanima.

U jednom trenutku svoje umijeće na guslama pokazao je i Željko Keža. Nezaobilazni su bili nastupi i Studenačkih bećara, kao i ženske pjevačke skupine „Izvor“, a da straha za budućnost nema pokazale su mlade sekcije „Studenčice“ koje su izvele par tradicionalnih plesova.

Pri kraju službenog dijela večeri predsjednik HKUD-a Studenčica Rade Luburić je održao govor o bogatoj povijesti društva, te se zahvalio svima koji su ih podržavali, a potom je sve pozvao na druženje uz domjenak.

I tu je bilo veselo, pjevalo se i sviralo do kasno u noć, a za Studenčane su gosti iz Posušja pripremili posebno iznenađenje, uručili su im veliku tortu kao dar za 20 godina djelovanja. Tortu su zajedno predsjednici Studenčice i HKUD-a „fra Petar Bakula“ Rade Luburić i Gabrijela Širić, prerezali i podijelili gostima.

Najmlađi Studenčani su pri kraju večeri dobili prigodne poklone.

U audiozapisu poslušajte što je za Radio Ljubuški rekao Rade Luburić, predsjednik HKUD-a Studenčica.

Ivan Herceg / Radio Ljubuški
Poslijednja izmjena danaSrijeda, 29 Prosinac 2021 11:15
 
index Instagram400x230 youtube