U Ljubuškom predstavljena slikovnica ”Herceg Stjepan Kosača”

Večeras je u prepunom Kulturnom centru u Ljubuškom održana maštovita promocija slikovnice “Herceg Stjepan Kosača” koja je počela uz zvuke truba koji su najavili izlazak Kosačinih vitezova, a nakon toga na pozornici su se smjenjivali autori djela,

mažoretkinje, ali i glumci koji su nakratko „oživjeli“ najistaknutijeg vojvodu među Kosačama.

Kako je istaknuo arheolog Mirko Rašić, herceg Stjepan je bio čovjek koji je u kasnom srednjem vijeku upravljao područjem većim od današnje Hercegovine, a imao je za neprijatelje Mlečane, Dubrovačku Republiku, Bosansko kraljevstvo i Otomansko carstvo.

S obzirom da se u takvim okolnostima uspio održati više od tri desetljeća kao lider Humske zemlje apsolutno zaslužuje poštovanje, istaknuo je večeras Rašić.  

Ova slikovnica ima za cilj približiti hercegov lik i djelo najmlađima.

Kada pogledate slikovnicu likovni prikaz je jasan, zanimljiv i realističan. Svi se sjećamo naše prve slikovnice i koliko su nas privlačile te šarene slike. Mislim da ova slikovnica zadovoljava taj dio što se tiče slika, dosta je realistična i koloristična. Također, tekst je jako pamtljiv, rime su tu prisutne, katreni, slikovnica je pisana tradicionalnim stihom tako da zadovoljava sve te odgojne elemente koje treba imati svaka slikovnica“, ocijenila je večeras Anela Rozić-Vrankić.

Autor teksta Zvonimir Mikulić je istaknuo kako slikovnica ima 12 katrena. Tri su o djetinjstvu herceg Stjepana, tri o mladosti, tri o zrelosti i tri o dubokoj starosti.

Večerašnja promocija je održana u organizaciji HKD Napredak, podružnica Ljubuški, a organizatori su se uistinu potrudili kako bi napravili spektakl za djecu.

Pored trubača iz Glazbene škole Ljubuški, koji su najavljivali oklopljene vitezove herceg Stjepana iz udruge Lubussa, poseban štih promociji dali su i sjajni glumci iz Kluba kulture „Libuša“ koji su predstavili mladog hercega, a potom i hercega u odrasloj dobi. Ljubuške mažoretknije su pak dale još jednu dodatnu dozu svečanosti čitavoj promociji.

Nakon promocije slikovnice mnoga su se djeca poželjela fotografirati s ljubuškim vitezovima, ali i sa glumcima koji su glumili herceg Stjepana, a ovi su im rado udovoljili.

O slikovnici

Autor teksta slikovnice je Zvonimir Mikulić, ilustracije potpisuje Marko Barbarić, a svoj doprinos tom djelu dali su i Anela Rozić-Vrankić i Mirko Rašić.

 
index Instagram400x230 youtube