Primjeri iz mjesnih zajednica Ljubuškog kraja - Uređuje se centar Klobuka

Vidljive napore zadnjih godina ulaže Ljubuškamjesna zajednica Klobuk za uređenje središta naselja, koje je prelaskom područne osnovne škole na novu lokaciju, palo u drugi plan.

Počelo je rekonstrukcijom krova nekadašnjeg zadružnog doma koji je time pretvoren u multifunkcionalni prostor, a ujedno zaštićen od propadanja. Rekonstrukcija je obavljena uz pomoć sredstava Vlade Republike Hrvatske za pomoć Hrvatima u BiH. Potom je u sklopu projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica“ uz podršku UNDP-a, vlada Švicarske i Švedske, te grada Ljubuškog, uređen rotor na raskrižju ispred crkve.

„U taj projekt uložili smo preko 30.000 KM“, ističe Goran Šimunović predsjednik mjesne zajednice Klobuk, te obrazlaže:

„Radimo etapno, imamo plan, a kada uspijemo osigurati sredstva realizirano pojedine faze. Ovih dana završili smo proširenje  puta kroz središte naselja do rotora. U sklopu tih radova, riješili smo i pitanje nogostupa, što nam je zbog sigurnosti pješaka bio prioritet. Na tom relativno kratkom potezu bilo više nezgoda, neke i s tragičnim posljedicama. U te radover mjesna zajednica i Grad uložili su pedesetak tisuća maraka“, konstatira Šimunović, te otkrivajući dalje planove nastavlja:

„Sada je na redu uređenje manjeg parka u središtu naselja i nastavak radova na uređenju dvorane“.

Valja reći da je od središta prostorno najprostranije Ljubuške mjesne zajednice, pa do Kavazbašinog mosta uređena javna rasvjeta. Tako da sada domicilni i brojni iseljeni Klobučani te njihovi gosti, mogu prošetati do Rike, kako se na tom dijelu toka izvorno zove rijeka Trebižat.  U proteklih petnaestak godina u Klobuku koji ima dvanaest zaselaka i devet groblja, izgrađene su mrtvačnice uz crkvu, te u naseljima Kapel Mahala, Šiljevište i Dabrnja. Bez obzira što je i Klobuk kao prije nešto više od stotinu godina kada se išlo u Ameriku, zahvatio val iseljavanja, oni koji ostaju trude se podići opće društveni standard.

 
index Instagram400x230 youtube