Proslavljen sv. Paškal u Vitini [foto]

U župi Vitina danas je proslavljen blagdan svetog Paškala.

Središnja proslava zaštitnika župe Vitina, sv. Paškala, kojega Crkva časti 17. svibnja, započela je procesijom s kipom ovoga sveca oko župne crkve. Pjevajući litanije svetome Paškalu procesija je prošla pokraj škole, glavnom prometnicom i vratila se pred crkvu.

Na čelu procesije išle su zastave, ministranti i školska djeca, potom kip, svećenici i vjernički puk.

Misu je, u koncelebraciji sa župnikom fra Željkom Grubišićem i više svećenika, predvodio mladomisnik fra Nikola Jurišić, koji je u propovijedi pozvao vjernike da slijede primjer sv. Paškala.

„Skupili smo se danas ovdje da proslavimo Boga po liku i djelu sv. Paškala. Paškal nas poziva da razmišljamo o pozivu za svetost koja je toliko jednostavna da nam zato uvijek nekako izmiče iz našeg vidokruga. Nekako smo mi tu svetost rezervirali za neke visoke krugove, govorimo sebi; „Nismo mi za toga, za to je netko drugi“. Tako su mislili i za sv. Paškala. Znamo da kada je on htio postati fratar, fratri su ga odbili. Njega te njihove riječi nisu pokolebale, on je nastavio živjeti neki taj jednostavan odnos s Bogom u svom domu, u svojoj obitelji i time je došao na određeni glas svetosti. Upravo je ta jednostavnost te fratre ponovno vratila Paškalu“, poručio je između ostalog fra Nikola Jurišić.

On je dodao kako je svojom jednostavnošću u življenju evanđelja Paškal bio izazov ne samo onima koji su ga promatrali, nego i svima nama koji svetost tako rado rezerviramo za neke učene ljude.

„Vidimo da nam današnja riječ Božja dođe kao hladan tuš za takvo razmišljanje. Kaže Isus; „Hvalim te Bože, Gospodaru neba i zemlje što si ovo sakrio mudrima i umnima, a objavio malenima“, rekao je fra Nikola.

Fra Nikola je pozvao vjernike da ne zaborave na svetost Euharistije.

„Za Paškala je Euharistija bila najveća stvar na zemlji. I danas je stvar jednaka, ni danas nema čovjek veće i vrjednije stvari od svete mise samo smo mi postali takvi da smo tu istu svetu misu toliko banalizirali da nam je postala nešto uobičajeno, da nam je postala normalna stvar da Bog dolazi među čovjeka da mu dadne svoju blizinu. I još veća stvar da se mi tim istim Bogom hranimo, to nam je tako normalno postalo jer više ne vidimo toliko vrijednosti u svetoj misi“, rekao je fra Nikola.

On je dodao da se zato trebamo učiti od sv. Paškala da živimo one vrijednosti koje nam sam Bog daje.

„Ne možemo svetost živjeti sami od sebe. Potrebna nam je Božja snaga, a primamo je upravo kroz božansku hranu, samo tijelo i krv gospodina našega Isusa Krista. Ako ne vidimo čudo koje se događa ovdje, onda će nam promaći ona razna čuda koja se svakodnevno događaju“, poručio je fra Nikola.

Na kraju misnog slavlja župnik Željko Grubišić se zahvalio svima koji su svojom nazočnošću uveličali proslavu sv. Paškala, te je poručio vjernicima da nam Paškal svojim primjerom pokazuje da je svetost na dohvat ruke.  

„To su ona mala i obična djela, to smo dobro čuli. Svetost je djelo poštenog našeg života. Dok budemo prepoznavali one male vrijednosti, tinjat će u nama plamen vjere i potreba za Božjom blizinom. Paškal je svojom skromnošću ostavio pečat onom vremenu u povijesti crkve. Zato ga i danas uvijek prepoznajemo kao onog koji je uvijek upirao prstom u Isusa nazočna u presvetoj Euharistiji. Zato neka i u nama tinja plam koji nas vodi do oltara“, poručio je fra Željko.

 
index Instagram400x230 youtube