Iva Bilić i Ivan Mlinarević o akciji „Daruj opremu za online nastavu“ u Ljubuškom

Istaknuto Iva Bilić i Ivan Mlinarević o akciji „Daruj opremu za online nastavu“ u Ljubuškom

Jedan od novih izazova koji je donijela pandemija koronavirusa je online nastava. Škole su zatvorene te djeca nastavu prate preko svojih mobitela, laptopa i stolnih računala, no to otvara i pitanje što je s onim učenicima koji nemaju tehničke uvjete da prate takvu nastavu.

Samo u Ljubuškom više od 350 osnovnoškolaca ne posjeduje adekvatnu računalnu opremu za praćenje online nastave, a dio njih nema ni Internet priključak u svom kućanstvu, podaci su do kojih je došla udruga Agape.

Zato su pozvali sve koji mogu donirati mobitele, laptope, stolna računala da se odazovu akciji „Daruj opremu za online nastavu“.

oprema2

Kako nam objašnjava Iva Bilić iz Udruge Agape, riječ je o akciji koju je pokrenuo Institut za razvoj mladih Kult iz Sarajeva, a Agape je zadužen za provođenje akcije u Ljubuškom.

„Jedan kolega mi je javio da je htio donirati opremu za štićenike Majčinog sela u Međugorju pa je saznao za ovu akciju koju je pokrenuo Institut Kult iz Sarajeva“, objašnjava Bilić i dodaje da su oni iz Agapea odmah odlučili priključiti se projektu, te su pokrenuli lokalni punkt u Ljubuškom kako bi utjecali na građane da doniraju opremu koja im ne treba, a može biti korisna školarcima.

Otkako su pokrenuli akciju 3. travnja, velik broj građana im se javio i donirao opremu. Dosad su skupili 40 uređaja koji su, ili već podijeljeni, ili će biti podijeljeni ljubuškoj djeci.

„Htio bih se zahvaliti ljudima koji su se odazvali,svim sponzorima, svim tim „malim“ ljudima koji daju nešto od sebe, što im je možda i višak, a možda i nije. Njima ide sva ta zahvala što smo došli do te brojke da smo skupili već 40 uređaja“, ističe Ivan Mlinarević.

„Evo baš danas idemo na teren s osam novih tableta koji su nam donirani. Od, tako da kažem „malih ljudi“ dobili smo pet tableta i od jednog lokalnog gospodarstvenika tri tableta, koje ćemo podijeliti“, rekao je Mlinarević.

On dodaje kako su ponosni jer znaju da pomažu djeci da se informatički obrazuju.

padovi

„Ja mogu ispričati anegdotu kada smo išli na teren za „Reakciju“ i dijelili živežne namirnice socijalno ugroženima. U jednom slučaju smo vidjeli da čovjek nema ni hladnjak, pitali smo ga treba li mu nešto kupiti od ostalih stvari i on je rekao da mu treba motorna pila. Ja mu govorim, dobro, ali treba li vam nešto što vam je stvarno potreba, kupit ćemo vam „frižider“ da možete skladištiti namirnice, a on je odgovorio; Ne, ne, ja bih volio, ako nije problem, da vi meni kupite motornu pilu da ja mogu zaraditi za svoju djecu i biti neovisan od drugoga, da ja mogu zaraditi za taj uređaj. Tako se mi osjećamo kada dijelimo ove uređaje djeci. Znamo koliko danas toj djeci znače ovi uređaji i znamo da utječemo na razvoj tog djeteta, da ih informatički opismenjavamo. Danas je došlo to vrijeme da se sve pronalazi na internetu. Djeca danas koriste „Google“ i Internet za obrazovanje i zato mislimo da radimo veliku stvar“, ističe Mlinarević.

Bilić je dodala kako akcija još traje i kako svi koji mogu donirati uređaje mogu se javiti na brojeve telefona; Iva Bilić 063 909 484; Ivan Mlinarević 063 501 718 ili se javiti u inbox Udruge Agape. (https://www.facebook.com/UdrugaMladihOpcineLjubuski/)

 
index Instagram400x230 youtube