Održana Javna rasprava o Nacrtu Elaborata zaštite Izvorišta "Prud" [audio]

Kako bi se zaštitilo izvorište „Prud“ s kojeg se vodom opskrbljuje više općina u Dalmaciji, biti će potrebno uvesti kanalizaciju u ljubuškom naselju Pregrađe, ali i u dijelu Humca, istaknuto je danas na javnoj raspravi u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom gdje je razmatran Nacrt Elaborata zaštite Izvorišta "Prud".

Nacrt Elaborata je predstavio Ivan Antunović, ispred poduzeća Integra doo Mostar.

On je objasnio kako je trasiranjem utvrđeno kako se izvorište Prud napaja podzemnim vodama koje prolaze ispod dijela Ljubuškog, te dijelom sa poniranja Trebižata.

Mi smo obvezni prema mnogim protokolima, pa i Zakonom o vodama, da provodimo zaštitu podzemnih voda, tako i zaštitu podzemnih voda izvorišta „Prud“. Iako se ovo izvorište nalazi u Hrvatskoj, na samoj granici sa BiH, štiteći njega mi poboljšavamo uvjete življenja i stanje na području Ljubuškog“, rekao je Antunović.

Antunović dodaje kako će se uvođenjem kanalizacije u Pregrađu spriječiti da otpadne vode iz domaćinstava završavaju u podzemnim vodama, a biti će potrebno povećati i kapacitet pročistača otpadnih voda u Ljubuškom, budući da je već danas evidentno kako pročistač nema dovoljan kapacitet te se prelijeva kada su vrlo visoke vode.

Također, pored izgradnje kanalizacije, biti će potrebno i sanirati divlje deponije koje se nalaze u zoni blizu izvorišta, ali i pregledati septičke jame na spornom području i doraditi ih ako su propusne.

Tijekom javne rasprave, obratio se i gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić koji je istaknuo kako je Ljubuški već daleko odmaknuo ispred ostalih mjesta u Hercegovini što se tiče zaštite voda.

Kako je istaknuo, Ljubuški je jedini u Hercegovini koji ima pročistač, već je izgrađen dio kanalizacijskog sustava, a u svrhu zaštita „Pruda“ sada će se prionuti radu na izgradnji kanalizacije i u Pregrađu.

Gradonačelnik je dodao kako se nada da će u ovom projektu financijski pomoći i hrvatska strana, budući da je riječ o važnom izvorištu za Hrvatsku.

U audiozapisu poslušajte što je nakon javne rasprave za Radio Ljubuški rekao Ivan Antunović

 
index Instagram400x230 youtube