Ženo, vrati radost Božiću!

Ako si vrijedna žena, majka i domaćica vedra duha i dobre naravi, i kao takva primjećuješ da Božić više nije isti kao prije, odnosno da mu se duh u međuvremenu zagubio, odmah zastani i pronađi ga.

Tko će nego ti, i kada ako ne sada, uoči adventa? U tome neka ti pomognu smjernice žene, majke i domaćice koja je ista kao i ti, pa te zato dobro i razumije. Dakle krenimo, korak po korak dok ne dođemo do cilja.

Znači, jedna prosječna domaćica iliti kućanica hvata se za glavu već krajem studenog, i to zbog kolača.

– Koje ćeš kolače pravit za Božić? – pitanje je koje se u to vrijeme ne preskače, mislim ako si žena. Božić se kod nas slavi kroz cijeli tjedan, od Badnjice pa sve do Nove godine, tako da u tom periodu kolača ne smije manjkati. Logično da nećeš praviti kremasti kolač, to zna i svaka početnica, neka tamo drugorazredna domaćica, nego neki koji slobodno možeš uzeti u ruku. Prednost imaju suhi kolači, naravno. A suhi kolači su bolji što duže stoje, pa ih vrijedne ruke počinju praviti već početkom prosinca.

Što više vrsta suhih kolačića, to je više ordenja na vridnoj domaćici! Linguze, da prostiš, ne prave kolače nego ih gotove donesu od matere, ili ih kupe, ali o takvima nećemo govoriti.

Postoje, naravno žene koje na Božić žele svjež i mirisan kolač, pa se u kuhinju zatvaraju u zadnji tren, dan, dva pred Božić pa od silnoga stresa nervozne reže na sve ukućane. To je normalno! Jer, kolači su samo jedna stavka na popisu!

Prava domaćica, ako je prava, mora unaprijed misliti na sve. Na primjer, što će biti ručku na Božić. Logično, sarma je obavezna! Ona ili kiseli kupus, jer se to more jesti nekoliko dana, a podrazumijeva se da tih dana nemaš kad puno kuvat!

Svaki dan treba ići na svetu misu, a gostima se nadaš svaki tren. I baš svaki tren za njih moraš biti spremna! Znači, kuća čista kao kutija, pun stol hrane i pića i ničega ne smije nedostajati. Što ako netko zatraži ptičjeg mlijeka na primjer?! Sramota je da nema. A tko je kriv ako nema? Domaćica, naravno. Zato mora u šoping na vrijeme. Prije nego li dođu svi iz dijaspore pa okupiraju trgovine. A opet, ne ni previše rano jer u tom slučaju moraš kriti namirnice od ukućana. Kolu i slatkariju na primjer, jer se toga ukućanima nikad ne može napripraviti! A praviti dva šopinga je nemoguća misija! Ruku na srce, dobro je ako se može napraviti i jedan na današnjoj skupoći.

Nije to kao prije, kada nitko ništa nije imao! Danas je sramota nemat. Moraš, dakle imat svega s minimalno novca pa dobro vodi računa, šta koga briga kako? Izmisli!

Uz sarmu mora bit mesa i pite. Burek, logično. Moraš i kruh ispeći da ga ima dovoljno. Kad ćeš i kako, rasporedi vrijeme. Bitno je da je u ponoć sve gotovo, spremno. Napravi popis, vremenik i drži ga se! Neka ideš na posao, pa moraš! Davno su prošla vremena kada žena nije morala raditi! Htjela si ravnopravnost pa sad izvoli! Znači, na polnoćku ideš uredna, sretna i nasmijana, a kod kuće je sve pikobelo! Čini ti se nemoguće? Onda nisi tipična Duvanjka.

Ona je već podignula tepih da ga ne ugazaju čestitari koji će u Božićno popodne pohrliti po kućama. Isprljaju čaše, zadime kuću, čestitaju i odu. Ako je sve kako treba, onda će ti sigurno pohvalit pršut, sudžuk ili barem kolače, mada kolače muški čestitari slabo jedu jer kolači ne ljube omiljeno im piće, pivu. Nema veze, neka se vidi da kolača ima da se nisi badava mučila! Podsjećam te da kolača moraš odnijeti i nekoj staroj tetki, strini i svekrvi naravno. Misli o tome na vrijeme!

Dobro je ako držiš do običaja pa na Badnjak prostreš slamu po podu. Opušteno, očistit ćeš. Šta ima veze što se to raznese po cijeloj kući? Ne budi mrgud. I ne zaboravi, na Badnju večer moraš imati posnu, ali ukusnu večeru. Pitaj ukućane što žele, ali pazi na vrijeme! Trebaš sve počistiti do ponoćke i izrezati mezu, da imaš i viška. Eto, vidiš da nije teško.

„Sve se može kad se hoće“, ohrabrit će te muž. On je muško pa ništa ne mora, i zato ga pusti na miru! Ako meni ne vjeruješ upitaj svekrvu. I ne budi mučna jer je lako upasti u zamku pa pored svih obveza zaboraviti da je Božić! U vrijeme kada shvatiš da si bila previše nervozna i mučna, prošla je i Nova godina, fratar je već blagoslovio kuću pa ćeš bor skloniti u podrum. Djeca će ti pomoći ako si ih dobro odgojila, ako nisi, zašto nisi?

Eto. Do sada si već fisnula od posla sretna što je sve prošlo, pa tužno uzdišeš da Božić nije kao što je nekad bio. Opet je izostao duh radosti, pa gdje si pogriješila?!

Djeci si kupila poklone pod bor, Djedica Božićnjak se veselo smješkao iz svakog ugla, pa radosti nije smjelo manjkati, no ipak evo. Nigdje je, i nitko nije zadovoljan!

Čekaj. Zastani. Uočavaš li grešku? Ženo draga, kakav Djedica, kakvi pokloni pod borom?! Kako misliš tako treba, kome to treba?!

Božić je rođendan tvoga Boga koji ljubi skromnost i siromaštvo. Osvrni se, što ti činiš cijelo vrijeme? Činiš posve suprotno. Eto vidiš. Ti si ukrala radost i sebi i svojima, sve u silnoj želji da učiniš suprotno.

Umjesto svoga Boga slaviš tuđe bogove i tu je sve pošlo ukrivo.

Hajde sad fino kontrolu u ruke i popravljaj! Vrati sve na početak, naravno da ti to možeš.

Podsjećam te da si ti vrijedna žena, majka i domaćica vedra duha i dobre naravi, znači imaš sve potrebne kvalifikacije! Zato ne čekaj nego vrati radost u svoju obitelj i neka Božić ove godine bude upravo onakav kakav treba biti. Tko će nego ti i kada ako ne sada uoči adventa?!

 
index Instagram400x230 youtube