Dogodilo se na današnji dan, 2. veljače... [Prvi let lovca F-16]

Osnovan Buenos Aires, Rusija osnovala koloniju u Kaliforniji, spašen Alexander Selkirk, inspiracija za roman Robinson Crusoe, ustanovljen Groundhog Day, prvi let lovca F-16...

Šesnaesto stoljeće bilo je doba prave invazije španjolskih brodova na drugu stranu Atlantika, osvajajući sve pred sobom mušketama na koje stanovnici Amerika nisu imali odgovor. Na današnji dan 1536. godine osnovan je Buenos Aires, a utemeljiteljem je proglašen konkvistador Pedro de Mendoza.

Stvaran život često je inspiracija književnosti, a događaj iz 1709. godine rezultirao je jednim od najslavnijih avanturističkih romana. Naime, nakon četverogodišnjeg boravka na udaljenom otočiću ispred obala Čilea spašen je Alexander Selkirk, čija je priča temelj za poznati roman Daniela Defoa Robinson Crusoe.

Na današnji dan 1812. godine Rusko je Carstvo osnovalo koloniju u Kaliforniji. Podsjetimo, u to je doba čitava Aljaska pripadala Rusiji, a ekspanzija se nastavljala južno prema Meksiku. Istovremeno su Španjolci prodirali s juga (osnivajući misije San Diego, Los Angeles, Santa Barbara itd.). Navedena ruska kolonija u Kaliforniji zvala se Krepost Ross, a danas se to mjesto naziva Fort Ross i nalazi se u okrugu Sonoma sjeverno od San Francisca. Gospodarski smisao kolonija je imala u trgovini, naročito krznom, te u uzgoju poljoprivrednih kultura u svrhu opskrbe ruskih naselja na Aljaski hranom. Godine 1841. Rusiji više nije trebala ta kolonija, jer su pronađeni alternativni putevi opskrbe Aljaske hranom (preko Vancouvera), pa je kolonija prodana jednom privatniku po imenu John Sutter za 30,000 dolara.

Godinu dana George Hull uspio je vući za nos cijeli svijet tvrdeći da ima petrificirane ostatke diva od preko 2,5 metra visine, na kojima je sjajno zarađivao. No, upravo na današnji dan 1870. godine Hull je, iscrpljen borbom s P.T. Barnumom, vlasnikom najvećeg cirkusa na svijetu priznao prevaru.

A sedamnaest godina kasnije počelo je tradicionalno okupljanje u Punxatawneyu, gdje se vadi debeli svizac iz svog brloga i čeka se predviđanje o trajanju zime.

Američki lovački zrakoplovi F-16 Fighter Falcon, koji su već duže vrijeme i hrvatska opcija modernizacije zrakoplovstva, lete već od davne 1974. godine. Na današnji dan te godine izvršen je prvi službeni pokusni let tog zrakoplova. Trajao je 90 minuta i počeo i završio na zrakoplovnoj bazi Edwards u Kaliforniji (iz iste je baze Chuck Yeager izveo prvo probijanje zvučnog zida u povijesti, a na nju je sletio i prvi space shuttle). Zrakoplov F-16 proizvodila je kompanija General Dynamics, no 1993. prodala je prava Lockheedu. SAD danas više ne naručuje nove F-16 zrakoplove, no proizvodi ih i dalje za strane naručitelje (25 zemalja u svijetu). Isti su zrakoplovi proizvođeni i u Europi, Turskoj i Južnoj Koreji. Zanimljivo je da je F-16 laki lovac i da koristi isti mlazni motor kao i teži F-15 Eagle. No, F-16 ima samo jedan takav motor i jednog pilota, a F-15 dva ista motora i dva člana posade.

Ostali događaji na današnji dan:

962 – Krunjen prvi car Svetog Rimskog Carstva

1461 – Bitka kod Mortimer’s Crossa za vrijeme Rata ruža u Engleskoj

1536 – Osnovan Buenos Aires

1754 – Rođen Charles Maurice de Talleyrand-Périgord

1816 – Rođen Mirko Bogović

1861 – Rođen Solomon R. Guggenheim

1873 – Matica ilirska promijenila ime u Matica hrvatska

1882 – Rođen James Joyce

1887 – Prvi Groundhog Day u SAD-u

1917 – Njemačka objavila neograničeni podmornički rat

1933 – Adolf Hitler raspustio njemački parlament

1943 – Kraj bitke za Staljingrad

1970 – Umro nobelovac Bertrand Russell

1972 – Uništeno britansko veleposlanstvo u Dublinu

1977 – Rođena Shakira

1989 – Sovjeti napustili Kabul

Rođendani poznatih osoba na današnji dan uključuju pisca Jamesa Joycea, virtuoza na violini Jaschu Heifetza, glumicu Farah Fawcett, zamamnu kolumbijsku pjevačicu Shakiru i legendarnog britanskog glumca Davida Jasona iz serije Mućke.

 
index Instagram400x230 youtube