Dogodilo se na današnji dan, 1. veljače... [Edison završio gradnju prvog filmskog studija]

Edison završio gradnju prvog filmskog studija, izašao Oxfordov rječnik, Jim Morrison flešao publiku spolovilom, tragedija shuttlea Columbia, najkraće vladanje u povijesti svijeta, prva afroamerikanka postala admiralica u američkoj mornarici...

Današnji je dan obilježen s mnogo nesretnih događaja. Davne 1587. Kraljica Elizabeta II potpisala je smrtnu presudu Mary Stuart koja je optužena za sudjelovanje u tri zavjere s ciljem da se Elizabeti uzme život. Mnogo godina kasnije Thomas A. Edison završio je s gradnjom prvog filmskog studija u West Orangeu u New Jerseyju.

Prvo izdanje renomiranog Oxfordova rječnika svjetlo dana ugledalo je 1. veljače 1884. Godine 1951. oslobođeno je 29 njemačkih ratnih zločinaca među kojima je bio i zloglasni Alfred Krupp. U post-ratnom vremenu, kad se smirila ljudska glad za krvlju, probudio se bijes prirode - 1953. poplave u Nizozemskoj odnijele su 1,853 života. Opet rat; 1968. Objavljena je snimka i fotografija na kojima se vidi šef policije Nguyen Ngoc Loan kako pištoljem ubija oficira Vijetkonga - snimke su promijenile svjetsku percepciju o stanju u toj zemlji.

Po Guinnessovoj knjizi rekorda kralj koji je najkraće vladao od svih kraljeva u povijesti bio je Luis III. od Portugala. To najkraće vladanje dogodilo se na današnji dan. Naime, tog je dana 1908. godine on upucan na ulicama Lisabona u isto vrijeme kad i njegov otac, kralj Carlos I. od Portugala. Otac je umro prvi, što je značilo da je Luis postao kralj. On je sam, međutim, umro 20 minuta kasnije. Budući da Luis nije imao djece koja bi ga naslijedila, krunu je naslijedio njegov mlađi brat Manoel II. od Portugala.

U svijetu glazbe šok za šokom; legendarni Jim Morrison odlučio je pokazati obožavateljima svoju muškost na koncertu zbog čega je odmah uhićen. Početkom sedamdesetih svijetu je predstavljen prvi mobilni ručni kalkulator HP-35 koji je koštao tadašnjih 395 dolara. Redatelj Roman Polanski je na današnji da 1978. uspio pobjeći američkim vlastima u Francusku nakon što je priznao da je kriv za spolni odnos s maloljetnicom. Početkom devedesetih prošloga stoljeća, točnije 1991., Afganistan i Pakistan pogodio je potres u kojem je izginulo 1,200 ljudi. Svemirski šatl Columbia raspao se prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu prilikom čega je poginulo svih sedam astronauta.

Na današnji dan predsjednik Bill Clinton postavio je Lillian E. Fishburne za prvu afroameričku admiralicu u američkoj mornarici. Inače, žene mogu služiti u američkoj mornarici od 1917. godine. Prva žena uopće koja je dosegla čin admirala bila je Alene Duerk 1972. godine. Prvi afroamerikanac koji je postigao čin admirala bio je Samuel L. Gravely 1971. godine. Do danas je čak 70 žena u SAD-u postalo admiralicama, no nijedna do sada nije dosegla najviše činove s četiri ili pet zvjezdica. U američkoj kopnenoj vojsci generalica Ann E. Dunwoody prva je i za sada jedina koja je dosegla četiri zvjezdice. Približno 5% američkih generala su žene.

Ostali događaji na današnji dan:

1709 – Brodolomac Alexander Selkirk poslužio kao uzor za Robinsona Crusoa

1851 – Umrla autorica Frankensteina Mary Shelley

1893 – Thomas Alva Edison sagradio prvi filmski studio

1901 – Rođen Clark Gable

1918 – Počeo ustanak bokeljskih mornara u Boki Kotorskoj

1924 – Velika Britanija priznala SSSR

1931 – Rođen Boris Jeljcin

1942 – Vidkun Quisling postao premijer Norveške

1946 – Trygve Lie odabran za prvog glavnog tajnika UN

1957 – Prvi Wankel-motor

1958 – Ujedinjenje Egipta i Sirije u Ujedinjenu Arapsku Republiku

1978 – Roman Polanski pobjegao u Francusku

1979 – Patricia Hearst oslobođena iz zatvora

1979 – Ajatolah Homeini vratio se u Iran

1990 – Nemiri na Kosovu

2004 – Stampedo u Meki

2005 – Stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

2009 – Prva homoseksualna osoba na čelu neke vlade

Od poznatih osoba koje su rođene na današnji dan treba spomenuti redatelja klasičnih vestern filmova Johna Forda, scenarista komedija braće Marx S. J. Perelmana, bivšeg ruskog predsjednika Borisa Jelcina, princezu Stephanie od Monaca, sina velikog Brucea i glumca Brandona Leeja, pjevačicu i kćer Kralja r'n'rolla Lisu Marie Presley te nezaboravnog glumca Clarka Gablea.

 
index Instagram400x230 youtube