Dogodilo se na današnji dan, 25. siječnja... [Prve zimske Olimpijske igre]

Osnovan Sao Paulo, otvorene prve zimske Olimpijske igre, SSSR službeno završio rat s Njemačkom, Opportunity sletio na Mars, Ivan Bjelovučić preletio Alpe i postavio visinski rekord...

Na današnji dan 1554. godine osnovan je São Paulo, najbogatiji brazilski grad, najnapučenije područje južne hemisfere te sedma po veličini metropola svijeta u kojoj na površini od 1.523 četvorna kilometra živi nešto više od 11 milijuna ljudi. Uz to što je centar kulture i gospodarstva, grad koji je ime dobio prema svetom Pavlu smatra se i Alpha World Cityjem što znači da je jedan od centara današnje globalne ekonomije.

Ivan Bjelovučić vjerojatno je bio prvi hrvatski pilot. Rođen je 30. srpnja 1889. godine u Limi, glavnom gradu Perua, od oca Mihe Bjelovučića (hrvatskog iseljenika) i majke Adrienne Cavalier (porijeklom Francuskinje). Otac mu je umro rano, pa se Ivan s majkom preselio u Pariz. Godine 1908., u dobi od 19 godina, upisao se u zrakoplovnu školu u Parizu. Letačku dozvolu francuskog aerokluba s rednim brojem 87 dobio je 10. lipnja 1910. godine. Godine 1910. letio je od Pariza do Angoulemea, obletjevši pritom Eiffelov toranj. Tu vijest objavio je i zagrebački “Vijenac”, zajedno s Bjelovučićevom slikom. Godine 1912. pariški dnevnik Le Matin proglasio ga je najboljim francuskim zrakoplovcem. Na današnji dan 1913. godine postao je prvi pilot u povijesti koji je uspješno preletio Alpe. Pri preletu je postigao i novi visinski rekord (3200 m). Kasnije je postao i zapovjednik Peruanskih zračnih snaga.

I. Zimske olimpijske igre otvorene su na današnji dan 1924. godine u francuskom Chamonixu. Igre su u početku bile poznate kao 'Međunarodni tjedan zimskih sportova' (Semaine des Sports d'Hiver) i održane su u sklopu Ljetnih olimpijskih igara. Sportska su se natjecanja održavala u blizini Mont Blanca te u Haute Savoieu u Francuskoj, a potrajala su do 5. veljače. Organizirao ih je Francuski olimpijski odbor, a Međunarodni olimpijski odbor ih je tek kasnije nazvao prvim zimskim olimpijskim igrama.

SSSR je tek na današnji dan 1955. godine službeno izašao iz rata s Njemačkom. Četrdeset godina kasnije, također na današnji dan, Rusija je zamalo upotrijebila sovjetsku nuklearnu ostavštinu zbog pogreške koja je ostala zapamćena kao 'norveški raketni incident'. Ruski radari tom su prilikom pogrešno identificirali Black Brant XII, norvešku istraživačku raketu, te su misleći da se radi o američkoj raketi tipa Trident oglasili uzbunu. Tadašnji predsjednik Boris Jeljcin tom je prilikom aktivirao 'nuklearnu aktovku' no nakon što je javljeno kako se raketa udaljava od ruskog teritorija shvaćeno je kako se ne radi o prijetnji te nije došlo do lansiranja ruskog naoružanja. Javnost je o incidentu obaviještena tek nakon tjedan dana u kratkom medijskom izvješću.

Mars Exploration Rover - B, poznatiji pod nazivom Opportunity, sletio je na površinu Marsa, točnije na područje zvano Meridiani Planum, na današnji dan 2004. godine. Opportunity, koji je ime dobio na učeničkom natječaju koji je prije lansiranja održala NASA, drugi je od dva identična rovera koje je NASA poslala na crveni planet u sklopu Mars Exploration Rover Missiona. Planirani radni i životni vijek Opportunityja bio je 90 sola (marsovskih dana) no mali robot je i danas, 2.191 dan nakon slijetanja, usprkos poteškoćama koje je prošao operativan i kreće se prema krateru Endeavour. Njegov brat blizanac Spirit na žalost nije bio toliko sretan i od 1. svibnja 2009. nalazi se zaglavljen u pijesku, a NASA-in tim još uvijek smišlja kako ga osloboditi.

Ostali događaji na današnji dan:

41. – Klaudije postao rimski car

1836. – Englezi u Kraljevici rade ratni parobrod

1861. – Osnaovan Hrvatski dikasterij u Beču

1882. – Rođena Virginia Woolf

1890. – Nellie Bly obišla svijet u 72 dana

1918. – Ukrajina proglasila nazavisnost od boljševičke Rusije

1915. – Prva transkontinentalna telefonska linija

1919. – Osnovana Liga naroda

1925. – Umro Ivan Vučetić

1947. – Umro Al Capone

1949. – Prve Emmy nagrade

1955. – Sovjetski Savez konačno prekinuo rat s Njemačkom

1971. – Charles Manson osuđen zbog ubojstva

1971. – Idi Amin postao predsjednik Ugande

1991. – JAZU preimenovana u HAZU

1995. – Rusija zamalo lansirala nuklearne rakete

1996. – Posljednje vješanje u SAD-u

2011. – Počela revolucija u Egiptu

Među poznate osobe rođene na današnji dan spadaju engleska književnica Virginia Woolf, američki glumci Dean Jones i John Terry, britanski glazbenici Terry Chimes i Andy Cox, makedonski pjevač Toše Proeski te hrvatska atletičarka Ivana Brkljačić.

 
index Instagram400x230 youtube