Dogodilo se na današnji dan, 26. siječnja... [Pronađen najveći dijamant na svijetu]

Pronađen najveći dijamant na svijetu, prvi kažnjenički brod stigao u Australiju, osnovana knjižnica američkog Kongresa, Indija proglašena republikom, premijera Fantoma u operi A. L. Webbera, Clintonovo negiranje veze s Monicom Lewinsky...

Australija je kolonizirana kao egzil za najgore britanske kriminalce koje je kruna željela što dalje od svojih granica, no uskoro su počeli stizati i prvi naseljenici u potrazi za boljim životom. Na današnji dan 1788. godine prvi brod s novim stanovnicima najmanjeg kontinenta stigao je u luku Sidney.

Brzina kojom su se razvijale SAD nije bila jednakomjerno raspoređena po svim segmentima života. No, pokazalo se da su stvaratelji nove nacije bili svjesni potrebe za znanjem, jer je jedna od najznačajnijih svjetskih knjžnica, Library of Congress, ustanovljena na današnji dan 1802. godine.

Najveći kvalitetni dijamant u povijesti pronađen je na današnji dan u rudniku Premier Mine u gradu Cullinanu u Južnoj Africi. Imao je 3106.75 karata (621.35 grama). Cijena mu se danas procjenjuje na 400 milijuna dolara. Pronašao ga je rudar Thomas Evan Powell. Dijamant je nazvan Cullinan, prema vlasniku rudnika Sir Thomasu Cullinanu. Kamen je kupila vlada južnoafričke države Transvaal i poklonila ga britanskom kralju Edwardu VII. za rođendan. Prijevoz iz Južne Afrike do Engleske predstavljao je sigurnosni problem. Detektivi su postavljeni na parobrod koji je trebao prenositi dijamant, no to je bila samo taktika zavaravanja. Kamen na brodu bio je lažan, a pravi je poslan u običnoj kutiji poštom u Englesku. Dijamant su brusili majstori iz Amsterdama, najbolji na svijetu. Cullinan je razlomljen na 9 velikih brušenih dijamanata i mnogo malih. Najveći brušeni dijamant nazvan je Velika zvijezda Afrike (Cullinan I) i ima 530.4 karata (106.1 grama). Nalazi se na vrhu engleskog kraljevskog žezla. Drugi po veličini komad (Cullinan II) nalazi se u engleskoj kraljevskoj kruni. Oba ta predmeta čuvaju se u sklopu engleskih kraljevskih dragulja u londonskom Toweru.

Nakon drugog svjetskog rata raspala su se kolonijalna carstva i mnoge zemlje Afrike i Azije dobile su napokon svoju samostalnost. Tako je i Indija ostvarila tu mogućnost dvije godine nakon kraja rata, no tek na današnji dan 1950. godine proglašena je republikom.

Broadway i njegov šarm sinonim su za ludu zabavu i raskošne produkcije. 1988. godine mag musicala Andrew Lloyd Webber otvorio je premijeru Fantoma u operi, koji je naposlijetku postao broadwayski show s najdužim prikazivanjem, jer ga možete vidjeti i danas.

Baršunasta revolucija ušla je u povijest kao najuljuđeniji način svrgavanja starih vlastodržaca. Nakon što su se mirno riješili komunističkog jarma, civilizirano su se razišli Česi i Slovaci, da bi na današnji dan 1993. godine Vaclav Havel postao predsjednik Češke.

Na današnji dan 1998. godine američki predsjednik Bill Clinton izrekao je poznate riječi “Nisam imao spolne odnose s tom ženom”. Izjavio je to na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, stojeći uz svoju suprugu Hilary Clinton. Ona ga je podržavala za vrijeme skandala. Dana 27. siječnja izjavila je za NBC da je sve to velika desničarska urota protiv njenog supruga, koja je navodno trajala od kada je najavio kandidaturu za predsjednika. Kasnije je Clinton svjedočeći pred velikom porotom priznao da je bio u “nepriličnom fizičkom odnosu” s Monicom Lewinsky i da izjava koju je dao na današnji dan “nije bila prikladna”.

Ostali događaji na današnji dan:

1500 – Prvi Europljani u Brazilu

1564 – Formulirani zaključci Tridentskog koncila

1788 – Osnivanje Sydneya u Australiji kao kažnjeničke kolonije

1823 – Umro Edward Jenner

1841 – Britanska okupacija Hong Konga

1880 – Rođen general Douglas MacArthur

1918 – Rođen Nicolae Ceauşescu

1924 – Petrograd preimenovan u Lenjingrad

1932 – Umro William Wrigley Jr.

1942 – Prve američke trupe stigle u Europu za vrijeme Drugog svjetskog rata

1950 – Republic Day u Indiji

1955 – Rođen Eddie Van Halen

1961 – Rođen Wayne Gretzky

1972 – Zrakoplovna nesreća JAT-a nad Čehoslovačkom

1993 – Václav Havel izabran za predsjednika Češke

Rođendani slavnih osoba uključuju slavnog generala Douglasa MacArthura, rumunjskog komunističkog čelnika Nicolae Ceausescua, francuskog redatelja Rogera Vadima i komičarku Ellen DeGeneres.

 
index Instagram400x230 youtube