Dogodilo se na današnji dan, 12. prosinca... [Sigismund osnovao viteški red zmaja]

Osnovan viteški red zmaja, ponovno otkrivena ukradena Mona Lisa, prva reportažna kola NBC-a krenula na ulice New Yorka, rođen Frank Sinatra, Kenija postala neovisna država, Hitler najavio istrijebljenje Židova...

Na današnji je dan hrvatsko-ugarski kralj Sigismund osnovao viteški red zmaja. Red je isprva imao 21 člana, sve odreda iz visokog plemstva. Među članovima bio je hrvatski ban grof Herman Celjski, koji je bio otac Sigismundove supruge kraljice Barbare Celjske, i koji je imao ogromne posjede u Hrvatskoj (između ostalog bio je vlasnik čitavog Zagorja). Nadalje, član reda bio je i Hermanov sin Fridrih Celjski, poznat po nedopuštenoj vezi s Veronikom Desinićkom. Kasnije je članom reda postao i splitski herceg (vojvoda) Hrvoje Vukčić Hrvatinić i vlaški vladar Vlad Tepeš, poznat kao Drakula. Zanimljivo je da je Drakula i dobio ime po Redu zmaja, jer Drac na rumunjskom znači zmaj. Koliko je red bio cijenjen u Europi govori činjenica da je član reda bio i engleski kralj Henrik V., poznat po svojem osvajanju Francuske nakon trijumfa u bitki kod Agincourta.

Američki je Ustav morao proći ratifikaciju svih konstitutivnih država, pa je tako na današnji dan 1787. godine Pennsylvania postala druga država koja ga je prihvatila. Samo trinaest godina kasnije, nakon velikih rasprava, Washington je proglašen glavnim gradom mlade države. Demokracija se u SAD razvijala prilično brzo, tako da je već 1870. godine Predstavnički dom američkog Kongresa dobio svog prvog afroameričkog kongresmena, Josepha Raineya.

Danas se slavi obljetnica rođenja Franka Sinatre. Rođen je u New Jerseyu kao jedino dijete talijanskih useljenika Antonina Sinatre i Natalije Della Garaventa. Otac mu je rođen na Siciliji, u gradiću Palagonia i doselio se u New York s 11 godina. Tamo se počeo baviti boksom, nastupajući u borbama bez rukavica. Roditelji njegove supruge nisu odobravali njihovu vezu, jer je Antonino bio nepismen, boksač i Sicilijanac, dok su oni bili iz razvijenijih krajeva na sjeveru Italije. Sinatra je počeo pjevati već kao tinejdžer. Ženio se četiri puta, prvi put već s 19 godina. Druga supruga bila mu je Ava Gardner, a treća Mia Farrow. Posljednja supruga bila je Barbara Marx, prije udana za jednog od braće Marx. Osim toga, bio je u vezama s Judy Garland, Lauren Bacall i Marilyn Monroe. Umro je u dobi od 82 godine. Na grobu mu piše “The best is yet to come” (“Najbolje tek ima doći”), prema naslovu jedne pjesme.

Današnji je dan prirastao srcu i ljubitelja umjetnosti, jer je 1913. godine ponovno otkrivena Mona Lisa, koju su dvije godine prije nepoznati lopovi odnijeli iz pariškog Louvrea. Legendarni portret otkriven je u talijanskoj Firenci.

I tehnologija je napredovala, naročito televizija, pa su se na današnji dan 1937. godine na ulicama New Yorka pojavila prva reportažna kola televizijske kuće NBC.

Na današnji je dan Adolf Hitler okupio najviše dužnosnike nacističke stranke (NSDAP) i priopćio im svoju namjeru uništenja židovske rase. Dogodilo se to u Hitlerovim privatnim prostorijama u kancelariji Reicha u ulici Wilhelmstrasse u Berlinu. Prisutni su bili: Heinrich Himmler (šef SS-a i čitave njemačke policije), Joseph Goebbels (ministar propagande), Martin Bormann (Hitlerov osobni tajnik), Hans Frank (generalni guverner okupirane Poljske) i još 40-tak najviših stranačkih dužnosnika. Hitler je optužio Židove za izazivanje svjetskog rata (rat je postao svjetski prethodnog tjedna kad je u njega ušao Japan i SAD). Kazna za to trebalo je biti njihovo istrebljene. Židovi sada više nisu trebali služiti Hitleru kao taoci protiv Amerikanaca, jer je prethodnog dana ionako objavljen rat SAD-u.

Vrijeme nakon Drugog svjetskog rata u Africi obilježeno je borbom naroda za samostalnost, pa je tako na današnji dan 1963. godine nezavisnost od britanske krune dobila Kenija.

Ostali događaji na današnji dan:

1821 – Rođen Gustav Flaubert

1901 – Prvi prekooceanski radio signal

1911 – Delhi postao glavni grad Indije

1911 – Krunidba Georgea V. za cara Indije

1915 – Yuan Shikai proglasio se kineskim carem

1991 – Rusija istupila iz SSSR-a

Rođendani slavnih osoba ovoga dana uključuju famoznog negativca sredine prošlog stoljeća Edwarda G. Robinsona, legendarnog atletičara Jesse Owensa, Franka Sinatru i vozača formule 1 Emersona Fittipaldija.

 
index Instagram400x230 youtube