Dogodilo se na današnji dan, 11. prosinca... [Osnovan UNICEF]

Marconi poslao prvi telegrafski signal preko Atlantika, Zagreb postao nadbiskupija, abdicirao Edward VIII, Hitler objavio rat Sjedinjenim Američkim Državama, osnovan UNICEF...

Na današnji dan prije 159 godina papa Pio IX. (Giovanni Maria Mastai Ferretti) izdao je bulu Ubi primum placuit kojom je uzdignuo Zagrebačku biskupiju na čast nadbiskupije. Zagreb je, naime, do tada bio podložan nadbiskupiji u mađarskom gradu Kalocsi kao sufraganska biskupija. Ovim uzdignućem postao je nezavisan od crkve u Mađarskoj. Novoj su zagrebačkoj nadbiskupiji kao metropoliji podložne bile biskupije u Đakovu (Bosansko-srijemska biskupija), Senju (Senjsko-modruška biskupija) i Križevcima (Grkokatolička biskupija). Prvi zagrebački nadbiskup i metropolit bio je Juraj Haulik (porijeklom iz Slovačke). Osim njega, za uzdignuće u nadbiskupiju uvelike je bio zaslužan i tadašnji hrvatski ban Josip Jelačić, kao i papinski nuncij u Beču kardinal Viale-Prela, koji je i ustoličio Haulika za prvog zagrebačkog nadbiskupa.

Ljubitelji jedrenja bilježe ovaj dan velikim slovima u svoje kalendare, jer je 1866. godine počela prva utrka jedrilica preko Atlantskog oceana. Trideset i pet godina kasnije nešto puno fascinantnije prešlo je istu razdaljinu, ali zrakom - Guglielmo Marconi uspješno je poslao prvi transatlantski signal, iz engleskog Cornwalla uspio je emitirati do Newfoundlanda.

Engleska je kruna na ovaj dan potresena prvorazrednim skandalom kada je 1936. godine kralj Edward VIII abdicirao kako bi se mogao oženiti ženom svog života, Wallis Simpson.

Na današnji dan prije 70 godina Hitler je objavio rat SAD-u, premda u dotadašnjem dijelu rata još nije uspio pobijediti ni Veliku Britaniju ni Sovjetski Savez. Naime Bitka za Britaniju već je bila izgubljena, a u Rusiji su njemačke snage zaustavljene u snijegu pred Moskvom. U takvoj situaciji objaviti rat najvećoj svjetskoj industrijskoj sili ne čini se kao razuman potez. Zašto je, dakle, Hitler to učinio? Učinio je to prije svega zbog Japanaca, kojima je obećao da ako napadnu SAD, da će i on objaviti rat Amerikancima. Nadalje, Hitler je uviđao da SAD ionako već uvelike sudjeluje u ratu u Europi, kao britanski saveznik. Formalno objavljivanje rata samo će omogućiti Nijemcima da bez zadrške potapaju američke brodove na Atlantskom oceanu. Osim svega toga, Hitler je krivo procijenio Amerikance. Mislio je da su oni u osnovi demoralizirana i korumpirana zemlja koja će se lako slomiti, a da će u njoj pobijediti pronacističke snage zasnovane na prisutnom rasizmu. Bio je u krivu. Objava rata SAD-u zapečatila je Hitlerovu sudbinu. Iz rata više nije mogao izaći kao pobjednik.

Svega pet godina kasnije rat je već naveliko bjesnio Europom, a Njemačka i Italija su odgovorili na poziv svojih dalekoistočnih saveznika Japanaca i objavili rat Sjedinjenim Američkim Državama, kao odgovor na njihovu objavu rata Japanu nekoliko dana prije.

Godinu dana nakon kraja Drugog svjetskog rata svijet je bio prepun djece bez obitelji, nastradalih u vihoru krvavih svjetskih zbivanja. Ujedinjeni narodi reagirali su osnivanjem svoje agencije koja će se baviti isključivo djecom i njihovim potrebama, UNICEF-a.

Ostali događaji na današnji dan:

1282 – Ubijen posljednji knez Walesa

1882 – Rođen Fiorello La Guardia

1918 – Rođen Aleksandar Solženjicin

1931 – Westminsterski statut

1972 – Posljednji ljudi sletjeli na Mjesec

Rođendani poznatih osoba na današnji dan uključuju kompozitora Hectora Berlioza, nobelovca i disidenta Aleksandra Solženjicina i velikana francuskog filma Jean-Louisa Trintignanta.

 
index Instagram400x230 youtube