Dogodilo se na današnji dan,10. prosinca... [Umro dr. Franjo Tuđman]

Umro Franjo Tuđman, Wyoming dao ženama pravo glasa kao prvi teritorij u SAD, prvi puta dodijeljene Nobelove nagrade, Edward VIII. potpisao abdikaciju, prihvaćena Deklaracija o ljudskim pravima,10. prosinca 1993. godine krenuo Konvoj Bijeli put za spas opkoljenim Hrvatima u Lašvanskoj dolini...

Hrvatska se 10. prosinca 1999. godine oprostila od svoga prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je umro nakon dugotrajnih pokušaja liječenja. Njegovo se posljednje počivalište nalazi na groblju Mirogoju uz crkvu Krista Kralja, na početku glavne mirogojske aleje.

Bio je prvi predsjednik samostalne i demokratske Republike Hrvatske u najteže vrijeme njezine povijesti. Državničkom mudrošću i odlučnošću vodio je hrvatski narod u posljednjem desetljeću 20. stoljeća, u vrijeme njegove borbe za opstojnost i slobodu. Pod njegovim vodstvom Hrvatska se obranila od prvotno komunističke, a zatim četničke agresije. 1995. zapovjedio je oslobodilačku akciju Oluja kojom je naša domovina zadobila punu slobodu na svom cjelokupnom teritoriju. Ima i velike zasluge u održavanju i opstojnosti Bosne i Hercegovine pred srpskom agresijom.
Ovaj veliki hrvatski političar i državnik nije se libio preuzeti kormilo nad „brodom koji tone“, a tako je izgledala Socijalistička Republika Hrvatska krajem 80-ih godina prošlog stoljeća. Izdajnička i udvornička uloga hrvatskih komunista naspram rastuće imperijalne velikosrpske agresije predvođene „srbijanskim voždom“ Slobodanom Miloševićem, dovela je hrvatski narod pred pitanje njegove opstojnosti uopće.

Prvi teritorij u SAD koji je ženama omogućio pravo glasa i obavljanje službenih dužnosti bila je današnja savezna država Wyoming, koja je takav zakon donijela na današnji dan daleke 1869. godine.

Deseti prosinca važan je i po začetku jedne tradicije koja garantira prestiž i slavu do kraja života. Naime, na današnji su dan u Stockholmu po prvi puta dodijeljene Nobelove nagrade, 1901. godine, i to za fiziku, kemiju, medicinu, književnost i mir.

Na današnji je dan abdikaciju potpisao britanski kralj Edward VIII., kako bi se mogao oženiti 40-godišnjom Amerikankom Wallis Simpson. Edward je bio kralj ne samo Velike Britanije nego i čitavog Britanskog kolonijalnog imperija, te car Indije. Sve je te titule abdikacijom prenio na svojeg mlađeg brata Alberta Georgea, oca današnje kraljice Elizabete II. Razlog za abdikaciju bilo je protivljenje britanske vlade njegovoj namjeri da se oženi Amerikankom Wallis Simpson. Ona je već dva puta bila razvedena, a oba bivša supruga bila su joj još živa. Edward je bio poglavar Anglikanske crkve, koja nije dopuštala svojim vjernicima da ponovno ulaze u brak ako su im partneri iz prijašnjeg braka još bili živi. Nakon abdikacije novi je kralj proglasio Edwarda vojvodom od Windsora, a on se doista oženio s Wallis šest mjeseci kasnije. Ostali su u braku sve do njegove smrti, 35 godina kasnije. Zanimljivo je da je Edward VIII. još kao kralj posjetio Hrvatsku, provevši odmor na Jadranu zajedno s Wallis Simpson.

Kako je ovaj dan zapravo cijeli posvećen borbi za boljitak ljudske rase, vrijedi spomenuti i 1948. godinu, kada je Generalna skupština Ujedinjenih naroda prihvatila Deklaraciju o ljudskim pravima.

I, već dvije godine kasnije ljudska su prava počela dobivati svoje stvarne oblike, jer je 1950. prva osoba crne boje kože dobila Nobelovu nagradu za mir, dr. Ralph Bunche, američki diplomat zaslužan za postizanje mira u arapsko-izraelskom ratu 1948. godine. Četrnaest godina kasnije, istu je nagradu dobio i dr. Martin Luther King jr., poznati borac za ljudska prava koji je, nažalost, veću slavu dobio kao mučenik, žrtva atentata 4. travnja 1968. godine.

Na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. prosinca 1993. godine, iz Zagreba je krenuo humanitarni konvoj Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu.

Desetoga prosinca 1993. sa Zapadnoga kolodvora u Zagrebu krenuo je konvoj od 86 vozila, koji će tijekom puta objediniti preko 90 kamiona i ostalih vozila, te 167 hrabrih ljudi, sudionika puta u Novu Bilu i Bosnu Srebrenu.

Oni voze pomoć za spas opkoljenim Hrvatima kojih ima oko 70.000 u Lašvanskoj dolini i koji već osam mjeseci izdržavaju smrt, glad i ostale ratne strahote. Odiseja konvoja trajat će deset dana da bi konačno stigao 20. prosinca u Novu Bilu.

Putem su ih, unatoč Unproforovim vozilima i zastavama Crvenoga križa, pljačkali, ubijali, kamenovali, zaustavljali bez razloga i ostavljali na hladnoći satima, rešetali im kabine, ubili vozača, ponižavali na sve načine. I to ne samo vojnici Armije BiH, nego i civili – žene i djeca.

U isto vrijeme Hrvatska je hranila nekoliko stotina tisuća Muslimana, ne samo hranila, nego se brinula za njihov smještaj, školovanje, odjeću…

Konvoj se i danas, nakon 26 godina, pamti kao jedinstven herojski čin nekolicine hrabrih ljudi koji su preko prvih linija bojišnice, uz vlastite žrtve, krenuli dostavili nužnu medicinsku pomoć u Novu Bilu u kojoj je zbog ratne blokade bilo onemogućeno liječenje ranjenih i bolesnih.

Ostali događaji na današnji dan:

1520 – Martin Luther spalio papinsku bulu

1806 – Rođen Pavao Štoos

1868 – Prvi semafor

1892 – Rođena bl. Marija Petković

1901 – Prve Nobelove nagrade

1968 – Najveća pljačka u povijesti Japana

Rođendane bi na današnji dan slavili ili slave slavna američka poetesa Emily Dickinson, kompozitor Olivier Messiaen i veliki irski glumac Kenneth Branagh.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 10 Prosinac 2019 11:41
 
index Instagram400x230 youtube