Dogodilo se na današnji dan, 10. listopada... [Počela gradnja Panamskog kanala]

Muslimani se podijelili na šiite i sunite, počela gradnja Panamskog kanala, u Zagrebu osnovan unitaristička organizacija SKOJ, ministra financija Gane odbili poslužiti u američkom restoranu, umro Christopher Reeve.

Rijetko koja religija na svijetu nije pretrpjela raskol dvaju ili više pravaca koji vjeruju da na ispravan način tumače riječi svojih proroka, pa ni islam nije ostao pošteđen takve sudbine. Ironično je da se to u islamu dogodilo prilično brzo, već 680. godine naše ere, kada je u bitci kod Kerbale ubijen šiitski imam Husein bin Ali, unuk proroka Muhameda, što je rezultiralo trajnom podjelom muslimana na šiite i sunite. Ovaj se događaj obilježava kod šiita kao Ašura.

Podjele u kršćanstvu uzrokovale su i promjenu kalendara, iz julijanskog u gregorijanski. No, kako takav posao nikad nije lako izvesti na najbolji mogući način, neki su narodi odlučili napraviti totalan kaos i ispustiti ovaj dan 1582. godine kao da se nikada nije niti dogodio. Tako 10. listopada te godine nije zabilježen u povijesti Italije, Poljske, Španjolske i Portugala.

Brodovi koji su plovili oko Amerika imali su prilične probleme kroz povijest, bez obzira na kvalitetu i iskustvo posade i kapetana. Svim se morima moglo ploviti, no obići Rt Horn oduvijek je bila noćna mora. Stoga su pomorske sile odlučile napraviti kraći put između Atlantika i Pacifika, što je simboličnim dizanjem prve stijene u zrak otvorio Woodrow Wilson na današnji dan 1913. godine, na otvaranju gradnje Panamskog kanala.

Na današnji je dan 1919. godine u Zagrebu osnovan Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ). Prisutno je bilo oko 50 poslanika komunističkih mladeških organizacija s područja Kraljevine SHS. SKOJ je bio organiziran po uzoru na sovjetsku organizaciju Komsomol (kratica za Kommunističeskij sojuz molodeži). Komunisti su postigli veliki uspjeh na izborima sljedeće godine, pa je kraljevska vlada zabranila rad komunističkih organizacija na području Kraljevine SHS. To je proglašeno uredbom nazvanom Obznana 29. prosinca 1920. godine. Od tada počinju progoni članova SKOJ-a, pa je tako ubijeno sedam sekretara SKOJ-a: Janko Mišić, Pajo Marganović, Mijo Oreški, Josip Kolumbo, Pero Popović Aga, Josip Debeljak i Zlatko Šnajder. Zanimljivo je da su većina od te sedmorice bili Hrvati i da su svi odreda stradali u Zagrebu ili okolici. Tako su Oreški i Mišić ubijeni u Samoboru, Kolumbo i Popović na zagrebačkom Goljaku, a Debeljak na zagrebačkim Sveticama.

Na današnji je dan Komla Agbeli Gbdemah, ministar financija Gane, došao u jedan restoran u američkom gradiću Dover u državi Delaware i bio odbijen zbog toga što je crnac. Restoran je pripadao jednom od najvećih američkih lanaca. Izbio je incident. Ministar je navodno rekao osoblju: “Ljudi ovdje su nižeg socijalnog statusa od mene, a ipak mogu ovdje jesti, a mi ne možemo. Možete zadržati sok od naranče i sitniš, ali ovo nije zadnje što ćete čuti o ovome.” Vijest je doprla do američkog predsjednika Dwighta Davida Eisenhowera, koji se ispričao ministru i pozvao ga na doručak u Bijelu kuću.

Na današnji je dan 2004. godine umro američki glumac, režiser, scenarist i producent Christopher Reeve. Devet godina prije postao je kvadriplegičar, nakon pada s konja prilikom jednog konjičkog natjecanja u Virginiji. Konjičkim se sportom počeo baviti 10 godina ranije, nakon što je naučio jahati za potrebe filma Ana Karenjina. Bio je uspješan u tom sportu. Nakon nesreće nije mogao micati udovima, a za disanje mu je bio potreban aparat. Još od djetinjstva bio je sklon alergijama. Smatra se da je umro od reakcije na antibiotik koji mu je dan radi liječenja rane uzrokovane pritiskom. Doživio je zastoj srca i umro u 52. godini života.

Ostali događaji:

732. – Bitka kod Poitiersa

1469. – Umro Filippo Lippi

1868. – Proglašenje kubanske neovisnosti

1933. – Prva sabotaža u povijesti civilne avijacije

1944. – 800 romske djece ubijeno u Auschwitzu

1975. – Ponovno vjenčanje Elizabeth Taylor i Richarda Burtona

1985. – Umro Orson Welles

2000. – Umrla Sirimavo Bandaranaike

Od poznatih osoba rođenih na današnji dan vrijedi izdvojiti slavnog istraživača polarnih krajeva Fritdjofa Nansena, domaćeg doajena glumišta Zvonimira Rogoza, škotskog glazbenika Midgea Urea, kinesku glumicu Bai Ling i francuskog skijaša Jeana Baptistea Grangea.

 
index Instagram400x230 youtube