Dogodilo se na današnji dan, 11. listopada... [Osuđen bl. Alojzije Stepinac]

Nastavljen kineski građanski rat, Petar Veliki pučem zasjeo na rusko prijestolje, emitiran prvi radijski kviz, ubijen Eugen Kvaternik, osuđen bl. Alojzije Stepinac, potraga za čudovištem iz Loch Nessa.

Na današnji dan 1945. nastavljen je Kineski građanski rat između vladajućeg Kuomintanga (Kineske nacionalističke partije) i Komunističke stranke (CPC) koji je izvorni počeo u travnju 1927. godine. Sukob se temeljio na ideološkim razlikama između pristaša pojedinih partija, a kako nikada nije potpisan službeni mirovni sporazum u Kini se i danas vode rasprave o tome je li rat zakonito završio. Pobjedu su potkraj 1949. odnijele komunističke snage Mao Tse-Tunga kada je proglašena Narodna Republika Kina. Vođa Kuomintanga, Chiang Kai-Shek, s pristašama je pobjegao na Tajvan.

Godine 1689. Petar Veliki pokušao je s ruskog trona svrgnuti polusestru Sofiju Aleksejevnu što mu je na današnji dan i uspjelo te je s bratom Ivanom zasjeo na prijestolje. Petar je carem proglašen nekoliko godina ranije, u dobi od samo deset godina umjesto slaboumnog brata Ivana, ali ga je pobuna Sofije Aleksejevne, kćeri Alekseja I iz prvog braka, provremeno udaljila s trona. Petrova vladavina obilježena jebrojnim reformama u duhu zapadnog apsolutizma.

Na današnji dan ubijen je pri gušenju Rakovičke bune Eugen Kvaternik. Ta je buna pripremljena 7. listopada, kad su se u selu Broćancu okupili ustanici i izabrali Privremenu narodnu hrvatsku vladu s Kvaternikom na čelu. Sljedećeg je dana izbila otvorena pobuna. Ustanici su iz Broćanca krenuli s 200 naoružanih graničara prema Rakovici koja je bila određena za sjedište vlade. Uz bunu su pristala sela: Rakovica, Broćanac, Brezovac, Mašvina, Plavča Draga i Močila. Pravoslavci iz navedenih mjesta također su sudjelovali u buni. Idućeg dana (9. listopada) ustanici su, s Kvaternikom na čelu, krenuli prema Plaškom. Tada je reagirala austrijska vojska. Na ustanike je poslana Ogulinska regimenta. Na samu se vijest o dolasku vojske većina od 1700 ustanika razbježala. Konačno, na današnji dan vojska je pogubila Eugena Kvaternika, čime je ustanak bio završen. Kvaternikov je plan bio osnovati nezavisnu hrvatsku vladu na čelu s Antom Starčevićem. Premda sam Starčević nije bio upleten u bunu, zanimljivo je da su sljedećih dana uhićeni svi stanovnici Zagreba koji su nosili prezime Starčević.

Na današnji je dan zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu izrečena presuda na jugoslavenskom sudu. Dogodilo se to u sklopu montiranog procesa na kojem je zajednički suđeno njemu, ustaškom dužnosniku Erihu Lisaku i šesnaestorici franjevačkih svećenika. Erih Lisak osuđen je na smrt vješanjem, Stepinac je osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada, te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava. Pet je godina proveo u zatvoru u Lepoglavi, a zatim je do smrti bio u kućnom pritvoru u Krašiću. Umro je prije nego je isteklo 16 godina na koliko je osuđen. Dok je bio u pritvoru u Krašiću papa Pio XII. proglasio ga je kardinalom. Blaženikom je Stepinca proglasio papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. godine.

"Professor Quiz" naziv je prvog radijskog kviza koji se počeo emitirati 11. listopada 1936. na CBS-u. Emisija je privukla brojne oglašivače i utjecala na razvoj radijskog programa. Na današnji dan 1975. je premijerno prikazana i popularna TV emisija "Saturday Night Live" pod originalnim nazivom "NBC's Saturday Night". Prvi voditelj bio je stand up komičar George Carlin.

Hillary Rodham i Bill Clinton u bračnu luku su uplovili 11. listopada 1975. Upoznali su se kao studenti na Yaleu, a njihov brak unatoč skandalima još uvijek traje. "Nepoznat" roker Prince svirao je 1981. kao predgrupa na koncertu Rolling Stonesa u Los Angelesu, a 1984. dr. Kathryn D Sullivan postala je prva žena u SAD-u koja je hodala svemirom.

Na današnji je dan obavljena sustavna potraga za čudovištem iz Loch Nessa. To je učinjeno pomoću 24 broda opremljena sonarima i raspoređena čitavom širinom jezera. Brodovi su se kretali paralelno i pokrili cijelo jezero svojim prolaskom. Na jednom mjestu otkriven je neobično velik neidentificirani objekt. Brodovi su se vratili na to mjesto i ponovno skenirali. Činilo se da je riječ o velikom objektu na dnu jezera. Tri sonarne slike otkrile su i pomične predmete. Neki smatraju da su pomični objekti tuljani koji su nekako dospjeli u jezero, no misterij velikog objekta nije objašnjen. Neki smatraju da je riječ o jednom od dokaza o postojanju čudovišta iz Loch Nessa, tj. o dokazu da postoji neotkrivena životinjska vrsta koja živi u tom jezeru.

Ostali događaji:

1303. – Umro papa Bonifacije VIII.

1689. – Ruski car Petar Veliki postao samovladar

1899. – Drugi Burski rat

1962. – Drugi vatikanski koncil

1968. – Prva uspjela Apollo misija (Apollo 7)

1986. – Sastanak u Reykjaviku između Ronalda Reagana i Mihaila Gorbačova

1998. – Ivan Pavao II. proglasio Edith Stein sveticom

2002. – Jimmy Carter dobio Nobelovu nagradu

2008. – Umro Jörg Haider

Na današnji dan 1895. u Splitu je rođen Jakov Gotovac, skladatelj opere "Ero s onoga svijeta". Rođendan slave bubnjar Art Blakey, komičarka Dawn French i glumci Emily Deschanel (Kosti) i Luke Perry (Beverly Hills 90120).

 
index Instagram400x230 youtube