Dogodilo se na današnji dan – 24. rujna

Kolumbo krenuo drugi puta prema Novom svijetu, Vanderbilt oplovio svijet hahtom, prvi crni petak na Wall Stree, Patricia Hearst osuđena na 7 godina zatvora, umro Vice Vukov.

Na današnji dan 1493. godine Kolumbo je započeo svoju drugu ekspediciju Novog svijeta. Prvi put oko svijeta jahtom dogodio se 1853.godine. Vlasnik jahte bio je Cornelius Vanderbilt. Godine 1845. osnovan je prvi bejzbolski tim Knickerbocker Base Ball Club.

Crni petak" na Wall Streetu dogodio se 24. rujna 1869. kada su Jay Cooke i Jim Fiske, pokušali diktirati cijene na tržištu zlata te tako izazvali financijsku paniku. Prva žena obišla je svijet na biciklu 1895.g. Put je trajao 15 mjeseci. Godine 1934. čak 2500 fanova došlo je na stadion Yankee vidjeti oproštajnu utakmicu Babea Rutha.

Godine 1971. na današnji dan britanska vlada protjerala je 90 sovjetskih diplomata zbog navodne špinunaže. Moskva je zauzvrat 8. listopada uskratila dozvole za boravak sedamnaestorici britanskih diplomata. Godine 1973., unatoč prosvjedima Portugala, UN je priznao nezavisnost Gvineje Bissau. Pet godina kasnije Švicarci su izglasali osnivanje kantona Jura francuskoga govornog područja koji se odvojio od kantona Bern. To je u Švicarskoj bila prva teritorijalna promjena od 1848. godine.

Patricia Hearst, bogata nasljednica svog djeda, novinskog magnata Williama Randolpha Hearsta (po kome je Orson Welles napravio lik građanina Kanea), bila je žrtva tzv. Stockholmskog sindroma. Riječ je o pojavi da se žrtva otmice identificira sa svojim otmičarima i stane na njihovu stranu. Devetnaestogodišnju Patriciu Hearst otela je ljevičarska gerilska grupa koje je sebe nazivala Simbionističkom oslobodilačkom vojskom (Symbionese Liberation Army) i koristila simbol sedmeroglave kobre. Isprva su za otkupninu tražili oslobađanje nekih svojih članova iz zatvora, no kad se to pokazalo nemogućim, zatražili su podjelu hrane siromašnim stanovnicima Kalifornije. Izračunato je da bi takva akcija ukupno koštala oko 400 milijuna dolara. Patriciin otac je na to donirao hranu u vrijednosti 6 milijuna dolara, no prilikom podjele namirnica došlo je do nereda zbog prevelikog interesa. Otmičari su, osim toga, bili nezadovoljni navodnom niskom kvalitetom hrane, pa su odbili osloboditi zarobljenicu. Moguće je da su otmičari Patriciu podvrgnuli maoističkoj kontroli misli i ispiranju mozga. U svakom slučaju, ona se nakon nekog vremena odrekla svojih roditelja i prijašnjeg načina života i pridružila se otmičarima uzevši pseudonim “Tania” po jednoj Che Guevarinoj suradnici. Zajedno s ostalim članovima Simbionističke oslobodilačke vojske sudjelovala je u jednoj pljački banke u San Franciscu. Sljedeće godine uhićena je zajedno s nekim drugim gerilcima. Osuđena je isprva na 35 godina zatvora zbog pljačke banke, no kasnije je presuda promijenjena na 7 godina. Predsjednik Jimmy Carter na kraju je ishodio njeno puštanje iz zatvora nakon što je odslužila 22 mjeseca. Potpuno pomilovanje udijelio joj je predsjednik Bill Clinton 2001. godine.

Na današnji je dan umro u bolnici u Rockefellerovoj ulici u Zagrebu jedan od najpoznatijih hrvatskih pjevača Vice Vukov. Podrijetlom s otoka Zlarina kraj Šibenika, Vukov je već sa 17 godina došao u prvi sukob s komunističkim vlastima. Naime, izbačen je iz gimnazije jer je događaje u Rusiji 1917. godine nazvao pobunom, a ne revolucijom. Došavši u Zagreb započeo je studij na Filozofskom fakultetu. Glazbena karijera započela mu je 1959. godine, nastupom na Opatijskom festivalu, nakon čega je vrlo brzo postao slavan. Predstavljao je Jugoslaviju na Euroviziji dva puta: 1963. u Londonu i 1965. u Napulju. Bio je sudionik Hrvatskog proljeća i vjerojatno bi bio uhićen da u doba gušenja pokreta nije bio na turneji po Australiji. Od tamo je otišao u Pariz u kojem je ostao pet godina, diplomiravši na Institutu za međunarodne studije. U Hrvatsku se vratio tek 1976., nakon smirivanja situacije. Završio je studij filozofije i talijanskog na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i zaposlio se u Nakladnom zavodu Matice hrvatske. Glazbeni nastupi bili su mu onemogućeni sve do 1989. godine. U novoj državi isprva je bio blizak s Franjom Tuđmanom, no onda su se razišli. Postao je član prvo HNS-a, a zatim SDP-a. Godine 2003. izabran je za saborskog zastupnika. U zgradi Sabora 2005. je pao i zadobio teške ozljede glave. Prevezen je u bolnicu Sestara milosrdnica, no nakon operacije pao je u komu. Nakon 34 mjeseca borbe za život preminuo je na današnji dan u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Rockefellerovoj ulici, kamo je premješten iz bolnice Sestara milosrdnica.

Ostali događaji:

622. – Dovršena Hidžra

1862. – Bismarck postao kancelar

1900. – Rođen Ajatolah Homeini

1948. – Osnovana kompanija Honda

1996. – Sporazum o zabrani nuklearnog testiranja

Na današnji dan rođen 24.rujna 1501.godine rođen je slavni talijanski matematičar i astrolog Girolamo Cardano. 1583. rođen je Albrecht von Wallenstein, vojskovođa katoličke lige u tridesetogodišnjem ratu. Hrvatski književnik i povjesničar Franjo Fancev rođen je 1882., a književnik Mihovil Pavlek-Miškina 1887.godine. Autor Velikog Gatsbyja F. Scott Fitzgerald rođen je 1896. Patolog koji je pročistio penicilin - Baron Florey - rođen je 1898. Dobio je Nobelovu nagradu 1945. Godine 1902. rođen je Ruhollah Mussawi Hendi Homeini, iranski političar i vjerski vođa (ajatolah). 1962. godine rođen je Joseph Kennedy II.

 
index Instagram400x230 youtube