Dogodilo se na današnji dan, 23. rujna...

Osnovano Sveučilište u Zagrebu, otkriven Neptun, krenuo prvi tramvaj na parni pogon, počela prva TV serija rađena po filmu, osnovana kompanija Nintendo, Francuski pilot Roland Garros prvi preletio avionom Sredozemno more, umro Sigmund Freud.

Na današnji je dan diplomom cara Leopolda I. zagrebačka Isusovačka akademija uzdignuta na status sveučilišta. To je razlog zbog kojeg Sveučilište u Zagrebu slavi 1669. godinu kao godinu svog osnutka. Zagrebačko je sveučilište najstarije u Hrvatskoj s neprekidnim djelovanjem (najstarije hrvatsko sveučilište uopće je ono u Zadru iz 1396., no nije imalo neprekidno djelovanje). Isusovci su upravljali zagrebačkim sveučilištem više od stotinu godina, sve do 1773., kada je taj red ukinut.

Na današnji dan godine 1846. Johann Gottfried Galle i Heinrich d'Arrest otkrili su planet Neptun. 1868. godine Grito de Lares proglasio je neovisnost Portorika. Prvi tramvaj na parni pogon doživio je svoju prvu vožnju 1879.

Kompanija Nintendo obilježava danas 122. godišnjicu svog postojanja. Osnovao ju je Japanac Fusajiro Yamauchi u Kyotu, kao kompaniju koja je proizvodila igraće karte nazvane Hanafuda (doslovce “cvjetne karte”). To su bile karte rađene rukom na kori od dudovog drveta i uskoro su postale vrlo popularne. Samo ime Nintendo na japanskom znači “ostaviti sreću nebu” ili “staviti u nebeske ruke”. Tijekom 1960-tih kompanija je počela eksperimentirati s drugim poslovima, poput taksi usluga, tv-mreže, hotelijerstva i prehrambene industrije. Igračke su počeli proizvoditi 1966., a videoigre tijekom 70-tih. Na području videoigara postali su tako uspješni da su u jednom trenutku postali treća japanska kompanija po tržišnoj vrijednosti (iza Toyote i financijskog konglomerata Mitsubishi).

Roland Garros, po kome se zove poznati francuski teniski turnir, bio je jedan od prvih zrakoplovnih pilota. Na današnji dan prije 98 godina preletio je Sredozemno more od gradića Fréjus na Azurnoj obali do Bizerte u Tunisu, kao prvi čovjek kome je uspio takav pothvat. Kad je počeo Prvi svjetski rat, Garros se učlanio u francusko vojno zrakoplovstvo. U to doba bio je problem kako pucati iz mitraljeza kroz propeler u vrtnji. Garros je doprinio rješenju tog problema stavivši trokutasti metalni deflektor na propeler na mjesto gdje se njegova putanja siječe s putanjom metka. Meci bi se odbili od tog metala pod blagim kutom, umjesto da oštete propeler ili da se odbiju prema pilotu. Garros je bio prvi čovjek koji je pucanjem kroz propeler oborio zrakoplov, dapače, ubrzo je pomoću svojeg uređaja oborio tri njemačka zrakoplova. Nakon što mu je jednom prilikom pogođen avion srušio se i poginuo u Ardenima, samo mjesec dana prije kraja Prvog svjetskog rata. Bio je strastveni amaterski igrač tenisa, pa je teniski stadion u Parizu nakon njegove smrti prozvan po njemu. Danas se po tom stadionu zove i francuski Grand Slam turnir, premda Roland Garros nikada nije bio profesionalni tenisač.

Na današnji dan umro je u londonskom egzilu Sigmund Freud. U Londonu je živio od 1938. godine, kad su nacisti došli na vlast u Austriji. Tada je, naime, morao pobjeći pred njima iz Beča u kojem je proveo većinu života. Nacisti su bili protiv njega kao Židova, a i protiv njegovih pisanih djela, koja su davali spaljivati. Freud se u vezi s time našalio: “Kakav napredak smo ostvarili. U Srednjem vijeku bi spalili mene, a danas se zadovoljavaju spaljivanjem mojih knjiga.” Freud je dugo vremena patio od raka usne šupljine, kojeg je dobio zbog pušenja cigara. Navodno je pušio dvadeset cigara na dan. Prošao je kroz više od trideset operacija u pokušajima da ga se spasi. U rujnu 1939. stanje mu je bilo tako loše da je umro u komi izazvanoj morfijem

Iz godine 1961. datira i prvi film koji će postati TV serija. Radi se o filmu Kako se udati za milijunaša, koji je postao veliki hit s glavnim junakinjama Lauren Bacall, Marilyn Monroe i Betty Grable koje glume sponzoruše iz 50-ih.

Godine 1969. Počinje se širiti trač da je Paul McCartney mrtav. Bivši predsjednik Argentine vraća se na vlast godine 1973. Sadam Husein najavljuje da će uništiti Izrael 1990. godine.

Ostali događaji:

1122. – Wormski konkordat

1868. – Prihvaćena Hrvatsko-ugarska nagodba

1943. – Osnovana Mussolinijeva Talijanska Socijalna Republika

1968. – Umro padre Pio

1973. – Juan Peron vratio se na vlast u Argentini

Na današnji dan 484.g. p.K. rođen je jedan od tri najveća grčka tragičara Euripid. Prvi rimski car Oktavijan rođen je 63.g. p.K. Godine 1838. rođena je i Victoria Chaflin Woodhull, poznata feministica i reformatorica, ujedno i prva žena koja se kandidirala za predsjednicu SAD-a. Na današnji dan godine 1869. rođen je i Edgar Lee Masters, pjesnik i romanopisac. 1926. rođen je saksofonist John Coltrane, a 1930. još jedna značajna ličnost glazbenog svijeta - pjevač i pijanist Ray Charles. Poznati latino-pjevač Julio Iglesias rođen je 1943., a jedan od najvećih rock-glazbenika Bruce Springsteen rođen je 23. rujna 1949.

 
index Instagram400x230 youtube