29. srpnja sveta Marta – zaštitnica domaćica i kuharica

Zato što je s velikom ljubavlju posluživala Gospodina, te mu iskazala veliko poštovanje kroz predani svakodnevni rad u svom domu, sveta Marta je zaštitnica domaćica i kuharica.

Spomendan svete Marte se slavi 29. srpnja, a poseban nam je uzor u posvećivanju svoga života i života drugih kroz najobičnije svakodnevne kućanske poslove, koji itekako mogu biti i obično jesu, ako im se pristupa kako treba, izvor velikog životnog zadovoljstva i darivanja drugima. Zaštitnica je domaćica i kuharica.

Kao vrijedna domaćica s mnogo brige i pažnje ugostila je i posluživala Krista Gospodina, o čemu piše sveti Luka u svojem evanđelju. Isusu su Marta, Marija i Lazar bili naročito dragi prijatelji pa je na poziv sestara i nakon razgovora s Martom uskrisio mrtvoga Lazara.

Isusu su Marta, Marija i Lazar bili naročito dragi prijatelji pa je na poziv sestara i nakon razgovora s Martom uskrisio mrtvoga Lazara. Sveti Ivan, opisujući potanko Lazarovo uskrsnuće, piše: “Isus je ljubio Martu, njezinu sestru i Lazara” (Iv 11,5).

Sestre su poručile po njega dok je Lazar bio još bolestan. Bilo je to na posve diskretan način: “Gospodine, bolestan je onaj koga ljubiš” (Iv 11,3).

Isus se uputio u Betaniju tek nakon Lazarove smrti.

“Marta, čim ču da dolazi Isus, iziđe mu u susret, dok Marija ostade u kući. Marta reče Isusu: ‘Gospodine, da si bio ovdje, ne bi bio umro moj brat. Ali i sada znam da će ti Bog dati sve što god zatražiš od njega.’ ‘Uskrsnut će brat tvoj’, odgovori joj Isus. ‘Znam da će uskrsnuti – odvrati mu Marta – o uskrsnuću, u posljednji dan.’ ‘Ja sam uskrsnuće i život – reče joj Isus. – Tko vjeruje u mene, ako i umre, živjet će. Tko god živi i vjeruje u me, sigurno neće nigda umrijeti. Vjeruješ li ovo?’ ‘Da, Gospodine, ja tvrdo vjerujem da si ti Mesija, Sin Božji koji je došao na svijet.’

Opisujući pomazanje Isusovo u Betaniji sveti Ivan spominje: “Šest dana prije Pashe dođe Isus u Betaniju gdje stanovaše Lazar koga Isus uskrisi od mrtvih. Tu mu pripremiše večeru na kojoj Marta posluživaše” (12,1-2).

Zato što je s velikom ljubavlju posluživala Gospodina, te mu iskazala veliko poštovanje kroz predani svakodnevni rad, sveta Marta je zaštitnica domaćica i kuharica.

 
index Instagram400x230 youtube