Clintonovi dokumenti: Armija je pobjegla umjesto da se borila protiv Srba

Clintonovi dokumenti s kojih je skinuta oznaka tajnosti iz 90-ih godina prošlog stoljeća, kao i intervjui s nekim sudionicima tih događaja, ovih dana privlače pažnju svjetske javnosti.

Clinton se žalio na Armiju Bosne i Hercegovine koja je pobjegla umjesto da se borila protiv Srba.

- U Srebrenici je bilo oko 3.000 bosanskih vojnika, ali su oni otišli bez borbe. Razgovarat ću sa svojim vojnim savjetnicima, ali su oni veoma skeptični na ideju dovođenja vojske helikopterima, pogotovo ako se Bošnjaci ne žele boriti - kazao je Clinton.

Na kraju, SAD i saveznici su se dogovorili da stanu u obranu posljednje muslimanske enklave na istoku Bosne i Hercegovine, Goražda, gdje su prijetili masovnim zračnim udarima u slučaju napada.

Hrvatska ofenziva protiv Srba u zapadnoj BiH u kolovozu 1995. je promijenila situaciju i natjerala Srbe da dođu na pregovore bez obećanja o referendumu.

Rat je na kraju okončan, a to je predstavljalo vanjskopolitički uspjeh Clintona koji je na kraju osvojio novi predsjednički mandat. No, Clintonovi dokumenti, piše The Guardian, podsjetnik su koliko je SAD bio blizu da izda Bosnu.

 
index Instagram400x230 youtube