Ministrica Mikulić: Problem je kada će maturantima završiti nastava, tražimo rješenje za državnu maturu u RH

Ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke Ružica Mikulić obratila se na današnjoj sjednici Skupštine Županije Zapadnohercegovačke. Između ostaloga je istaknula:

– Kako će se završiti maturantima nastava, to nam je problem. Na tu temu smo u više navrata poslali poziv ravnateljima da nam se uključe i oni u organizaciju i rješavanje cijele te priče. Već smo pripremili sve vezano za online maturu iako je ona kao takva teška za izvesti. Uvijek će nam postojati izgovori za djecu koja nisu bila za nastavu općenito, da nisu imala pristup internetu, računalo itd.

Poslali smo Nacionalnom centru u Hrvatskoj dopis, sve četiri Županije koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu da nam pomognu oko organizacije državne mature. Poslali smo im upit i prijedlog da se organizira pet centara u ovih pet županija ili da se osigura djeci prelazak u Hrvatsku. Ostavljen je prostor i za njihov prijedlog. Odgovor još nismo dobili.

Mogu još naglasiti kad sam se dotakla državne mature da ove godine naša djeca, nevezano za koronu, imaju besplatnu državnu maturu što nije bilo do ove godine, piše vrisak.info.

Vratiti ću se još samo kratko na našu maturu. Kad sam rekla da će nam djeca imati izgovor kako nisu imali pristup internetu ili nisu imala računalo, moram sad u ovom trenutku, možda nije popularno u ovom trenutku jer traje Skupština i ispast će kao reklama ali moram reći da smo od gospodarstvenika, UNESCO-a, UNICEF-a i gospodarstvenika iz naše Županije dobili 180 tableta, 25 PC računala, 17 laptopa i 200 kartica od Eroneta.

Znači svi u konačnici ako se bude radilo o online maturi, našoj maturi, imati će sva djeca pomagala. Ako se bude fizički izvodila matura neće se izvoditi u isto vrijeme nego u par dana u više učionica i u vremenskim rastojanjima od 3 do 4 sata i u tom slučaju ćemo tražiti odobrenje struke odnosno Kriznog stožera.

Poslali smo svima naputak koji nisu maturanti, ravnateljima, proslijedili i nastavnicima kako će se otprilike izvoditi ocjenjivanje. Djeca imaju zaključne ocjene na polugodištu i po barem jednu u drugom polugodištu. Bit će još jedna ocjena koja će se odnositi na aktivnost u stalnoj koordinaciji i komunikaciji sa njihovim predmetnim nastavnicima. Pretpostavljam da jedan veliki dio od vas ili ima dijete ili nekog iz obitelji tko je u osnovnoj ili srednjoj školi pa znate da su nastavnici i profesori u stalnoj komunikaciji sa djecom preko virtualnih učionica, preko Whatsapp i Viber grupa.

Trinaestog smo prekinuli s nastavom, a već 20. ožujka je bio osigurana naša županijska web stranica na kojoj su materijali za učenje, a 25. je platforma sum.ba organizirala i virtualne učionice i nastavu na daljinu. Sve to je na vrijeme osigurano djeci, djeca to prate, a razrednici će evidentirati koliko su djeca bila aktivna, a uglavnom su aktivna. I dalje je naputak učiteljima da se ide u korist djece, izjavila je ministrica Ružica Mikulić.

 

 
index Instagram400x230 youtube