SUM pokreće studijski program Laboratorijska biomedicina

Farmaceutski fakultet Sveučilišta u Mostaru objavio je pokretanje novog studijskog programa pod nazivom "Laboratorijska biomedicina".

Ovaj novi studijski program pružit će studentima priliku za stjecanje temeljitog znanja iz područja biomedicinskih istraživanja i laboratorijskih tehnika. Laboratorijska biomedicina je usmjereni studijski program koji je razvijen kako bi odgovorio na rastuće potrebe u području biomedicinskih istraživanja i dijagnostike. Ovaj program nudi studentima jedinstvenu priliku da steknu širok spektar vještina i znanja koja su ključna za uspješnu karijeru u laboratorijskom okruženju. Studijski program je u potpunosti usklađen i usporediv sa sličnim studijskim programima u Europskoj uniji, napose studijskim programima koji se izvode na Sveučilištu u Zagrebu i Sveučilištu u Ljubljani. Odgovarajući svjesno na potrebe tržišta rada o novim stručnjacima iz područja laboratorijske biomedicine, kliničke dijagnostike i medicinske biokemije, ovaj je studijski program duboko ukorijenjen u temeljne medicinske znanosti s naglaskom na moderni pristup obrazovanju novih kadrova u području biomedicine i zdravstva.
Jedna od ključnih karakteristika programa Laboratorijska biomedicina je njegova interdisciplinarnost. Studenti će biti izloženi različitim područjima znanosti, uključujući biologiju, kemiju, farmaciju i medicinu. To će im omogućiti razumijevanje složenih bioloških procesa na molekularnoj razini, kao i primjenu modernih laboratorijskih tehnika i metoda u istraživanju i dijagnostici bolesti.

Završetkom ovog studija, prvostupnici laboratorijske biomedicine su osposobljeni za rad na sljedećim pozicijama:

Medicinsko-biokemijski laboratoriji: Prvostupnici laboratorijske biomedicine osposobljeni su za rad na svim razinama zdravstvene zaštite, a posebice u medicinsko-biokemijskim laboratorijima, farmaceutskim kućama i zdravstvenim institutima na poslovima pripreme, obrade i analize laboratorijskih i dijagnostičkih postupaka.

Znanstveni suradnici: Prvostupnici mogu raditi kao istraživači u akademskim ili industrijskim istraživačkim laboratorijima, pomažući u eksperimentalnom dizajnu, prikupljanju podataka, analizi i interpretaciji.

Srednje i visoko obrazovanje: Prvostupnici laboratorijske biomedicine osposobljeni su za rad na institucijama visokog i srednjeg obrazovanja kao edukatori u skupinama predmeta iz područja biomedicine i zdravstva.
poster

Biotehnološki laboratorijski radnici: Prvostupnici mogu raditi kao laboratorijski stručnjaci u biotehnološkim tvrtkama, pomažući u razvoju i proizvodnji bioloških lijekova, medicinskih uređaja i dijagnostike.

Stručnjak za kontrolu kvalitete: Prvostupnici mogu raditi kao stručnjaci za kontrolu kvalitete u farmaceutskim ili biotehnološkim tvrtkama, osiguravajući da proizvodi zadovoljavaju regulatorne zahtjeve i standarde.

Prodajni predstavnik: Prvostupnici mogu raditi kao prodajni predstavnici za znanstvenu opremu ili farmaceutske tvrtke, promičući i prodajući laboratorijsku opremu, reagense i zalihe.

Znanstveno stvaralaštvo: Prvostupnici mogu raditi kao znanstveni pisci ili urednici za znanstvene časopise, obrazovne ustanove ili javnozdravstvene organizacije, komunicirajući složene znanstvene koncepte i otkrića široj javnosti.

Nastavak obrazovanja: Prvostupnici laboratorijske biomedicine svoje obrazovanje mogu nastaviti na diplomskom studiju laboratorijske biomedicine ili sličnih znanstvenih područja i nadograditi svoje obrazovanje do stupnja magistra laboratorijske biomedicine.

Program Laboratorijska biomedicina ispočetka je dostupan na preddiplomskoj razini (3 godine – 6 semestara), s tim da se već planira i na diplomski studij. Studenti će imati priliku sudjelovati u praktičnim radionicama, laboratorijskim istraživanjima i stručnim praksama u suradnji s vodećim istraživačkim institucijama i farmaceutskim tvrtkama. Također će im biti omogućeno sudjelovanje u znanstvenim projektima i konferencijama kako bi stekli iskustvo u prezentaciji rezultata istraživanja.

Farmaceutski fakultet poziva sve zainteresirane studente da se prijave za upis na studijski program Laboratorijska biomedicina. Prijave za upis bit će otvorene u 19. lipnja 2023. godine, a broj raspoloživih mjesta je ograničen na 25 studenata iz Bosne i Hercegovine i 5 stranih studenata.

Za sve dodatne informacije o studijskom programu Laboratorijska biomedicina, zainteresirani studenti mogu posjetiti službenu internetsku stranicu Farmaceutskog fakulteta ili kontaktirati studentsku službu na broj telefona: +387 36 312 791 ili mailom na adresu elektronske pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Farmaceutski fakultet s nestrpljenjem očekuje dolazak nove generacije studenata farmacije, laboratorijske biomedicine i kozmetologije koji će obogatiti i doprinosti biomedicinskoj zajednici.

 
index Instagram400x230 youtube