Vardar obilježio fantastičnu sezonu, debakl branitelja naslova, Nijemci se traže

Lijepa, najljepša priča ovosezonskog izdanja Lige prvaka. Iako je još uoči sezone ostao bez nekih važnih karika predvođenih Lukom Cindrićem, Vardar je otišao do kraja. Nije bio favorit za titulu niti uoči sezone, niti na sredini, niti kada je izbacio Szeged, Barcelonu, niti uoči finala. Međutim kemija, borbeni duh, sve ono što su drugi imali u manjoj mjeri. Nisu ga zaustavile ozljede, niti tvrdnje kako nema baš nikakve šanse u borbi za titulu, niti ogromni financijski problemi koji i dalje poput giljotine stoje nad vratom kluba.

Kako je igrati bez plaće, jednako kao i raditi bez plaće. Međutim iako je bilo teško, igrači Vardara su izvukli sezonu i to na najbolji mogući način. Kao u snovima. Praktički svi oni glavni igrači napustit će klub i nitko nije siguran što će se dalje događati. Međutim, kao što je već ranije rečeno i što igrači konstantno ponavljaju - potrebno je sve napraviti da projekt nastavi i dalje i ne dogodi se ono najgore.

Vardar je osvojio sve što je mogao osvojiti osim Kupa Makedonije gdje je bolji bio Metalurg. U ostalim natjecanjima uzeo je trofej, uključujući i ovo najteže.

Doigravanje i iznenađenja

Dva velika iznenađenja dogodila su se u četvrtfinalu. Izbačeni su superbogati Parižani te Szeged koji je figurirao kao jedan od glavnih kandidata za Final Four, a ma kraju na Final Four otišli su Kielce i Vardar. I Kielce i Vardar došli su do velike prednosti u prvom susretu pa se protivnik vratio u uzvratu, ali ipak nije uspio. Vardar i Kielce upozorili su rukometni svijet da ih se ne smije olako shvatiti.

No tu nije bio kraj. Vardar je u polufinalu bio autsajder protiv Barcelone, uspio je napraviti preokret i izbaciti favoriziranog protivnika furioznim zadnjih 15 minuta susreta. Upravo zato volimo rukomet, dinamičan je, brz, nepredvidljiv i sa sobom nosi strast i uzbuđenje.

Hrvati

Hrvatski rukometaši igrali su dobro u Ligi prvaka ove sezone i njih čak šestorica nastupili su na završnom turniru. Jedino Barcelona nije imala Hrvata u svojoj momčad, no i ona će ga dobiti i to u Luki Cindriću koji stiže iz Kielcea.

Igor Karačić bio je broj jedan, čovjek je osvojio trofej pobjednika Lige prvaka i titulu MVP-a, više od toga nije mogao tražiti. Odmah njemu uz bok bio je njegov suigrač Ivan Čupić koji je također prvak Europe i uz vrlo dobar nastup i mirnu ruku u finalu.

Šteta što Manuel Štrlek nije dobio značajniju priliku u finalu i više se vidio u finalu. Kielceova kolonija odradila je posljednje utakmice u dresu poljske momčadi, Cindrić ide u Barcelonu, Filip Ivić u Gummersbach, a Marko Mamić u zasad neimenovani njemački klub.

Od ostalih dobro su igrali Hrvati iz Meškova Šime Ivić, Sandro Obranović i Ivan Pešić, Luka Stepančić još od prelaska u Pariz nije isplivao na površinu i za njega je dobra stvar promjena okoline, Šego i Alilović dobro su branili u Szegedu, Alilović ipak bolje, a Alen Blažević bio je dobar u obrani. Dobri su bili Kristian Bećiri i Josip Šarac u Celju.

Nijemci bez Final Foura

Nijemci du domaćini završnog turnira, a već treće izdanje zaredom prošlo je bez njih. Imaju najjaču ligu, imaju infrastrukturu, imaju i sređene financije te igrači žele doći u njihove klubove, ali u Ligi prvaka nisu bili niti blizu onog što se očekivalo. S obzirom kako Flensburg igra u Bundesligi ove sezone, od njega se najviše očekivalo i otišao je najdalje, ali rezultat nije zadovoljio.

Veszprem je bio prejak za Flensburg i dva puta ga je svladao, a drugi njemački predstavnik, Rhein-Neckar Löwen imao je ogromne oscilacije i ispao je već u osmini finala od Nantesa. Iz sezone u sezonu Löwen ima velike ambicije, a samo dva puta dohvatio je polufinale i nikada nije bio u finalu. Momčad s velikim proračunom i kvalitetnim igračima, uredno iz sezone u sezonu nema ono nešto.

Montpellier

Branitelj naslova Montpellier bio je očajan ove sezone. Nitko od njega, realno, nije očekivao obranu naslova prvaka, znalo se i da će se morati pošteno namučiti da uopće dohvati završni turnir, ali nitko nije mogao pretpostaviti da neće proći niti skupinu. Puno toga u Montpellieru nije štimalo i sve je ukazivalo na to da je momčadi potreban remont na svim razinama.

Vincent Gerrard imao je dosta skromnih izdanja, ni blizu onog što prikazuje u klubu, Michael Guigou požalio se da je htio ostati u Montpellieru, a za to neće dobiti priliku, otišli su neki važni igrači poput Jure Doleneca, bilo je ozljeda i Montpellier se kroz sve to nije uspio uspješno provući. Vrlo razočaravajuća sezone branitelja naslova koji je možda neke protivnike podcijenio, ali i naučio da u rukometu toga nema.

Nagy i Ilić

Dvojica velikana nastupom u finalu završili su veličanstvenu karijeru. Laszlo Nagy i Momir Ilić puno su dali svjetskom rukometu, sanjali su oproštaj uz titulu, ali nije išlo, Vardar je bio previsoka prepreka. Bez obzira na pozne godine, obojica su mogli još pružiti, ali, kao što je davno rekao Jackson Richardson - treba znati reći gotovo je.

Nagy je Ligu prvaka osvojio dva puta s Barcelonom, a u Veszpremu umjesto na parketu bit će u uredu i obavljati funkciju sportskog direktora. I Momir Ilić osvajao je dva puta Ligu prvaka i to s Kielom, obojica su vjerovali da će uzeti pokoju titulu i s Veszpremom, ali nije išlo.

LP iduće sezone

Slijedi nam još jedna vrlo zanimljiva sezona u kojoj je sve moguće. Svi oni najveći klubovi iznimno će se pojačati i bit će dosta onih koji žele otići do kraja. Polako u cijelu priču ulaze i Portugalci koji su počeli dosta ulagati, a kao što Montpellier nije obranio titulu ove sezone, lako moguće je da niti Vardar neće sljedeće. Tko zna što će se događati u Vardaru do kraja ljeta, ali sve govori prema tome da će jako jako teško do nekog značajnijeg budžeta.

 
index Instagram400x230 youtube