Zadro odgovorio Umičeviću: Najgore bi bilo da “se nastavi po starom i da krene prvenstvo”

Četiri člana Upravnog odbora Rukometnog saveza BIH iz hrvatskog naroda (Slobodan Zadro, Nevenko Herceg, David Grbavac, Zoran Trlin) su dan prije sjednice UO-a RSBiH u Doboju, izdali priopćenje kojim su objavili da prestaju s radom i traže hitnu Skupštinu Saveza ističući da RSBiH ne radi organizirano, transparentno i zakonito.

Privatizirani Savez

Za to su naveli i niz razloga ističući da je UO RSBiH “privatiziran od pojedinaca i djeluje mimo Statuta i svih ostalih normativnih akata RSBiH”. Usprkos tome sjednica u Doboju je održana bez kvoruma (za što je potrebno da bude nazočno 10 od 12 članova) i donesene su neke bitne odluke, kao što su sastav Premijer lige i ždrijeb prvenstva.

– Bili smo bez kvoruma i mogućnosti donošenja odluka, ali na zahtjev i pritisak premijerligaša na sastanku otvorenog tipa, izvršeno je ždrijebanje natjecateljskih brojeva. Dok je odlučeno da se stvari unutar Saveza rješavaju unutar nekih sljedećih sjednica Upravnog odbora RS-a BiH, objašnjenje je potpredsjednika RSBiH i potpredsjednika RSFBiH, Asima Šahmana.

Predsjednik RS-a HB Slobodan Zadro smatra da je ovo jedan od dosad “najgorih poteza”.

Ovo je stvarno apsolutno neočekivano da 6 članova Upravnog odbora, bez kvoruma za rad, kamoli za odlučivanje, donesu niz akata koji su nezakoniti i nakaradni, s ligom od 17 ekipa koja je u svakom smislu problematična. Mi ćemo se dogovoriti koji su sljedeći naši koraci, ali će u svakom slučaju biti u skladu sa Statutom i zakonom jer ne želimo pristati na daljnji javašluk u Upravnom odboru RS-a BiH, kaže Zadro.

Smatra da je namjera onih koji su donijeli ovakve odluke “da krene sezona i sve se zaboravi”.

Sljedeći koraci

Ipak od četvorice gore spomenutih se sad očekuje da se njihov angažman ne svodi samo na bojkot, već djelovanje kako bi Savez došao na neki normalan nivo funkcioniranja.

Pokušavamo stalno djelovati, ali ne uspijevamo. Ovako ne može, tražimo da sjednemo i dogovorimo da se radi po Statutu i zakonu. Ali ovo što se dogodilo u Doboju je jedan od najgorih poteza dosad. Njih 6 je donijelo Propozicije pune nelogičnosti. Da nije ozbiljna stvar, bio bi cirkus. Ovako je to ozbiljan problem, kaže Zadro.

Iz hrvatske komponente traže da se održi Skupština, dok Asim Šahman ističe kako za to nema vremena.

– Nije točno jer za Skupštinu treba 15 dana da se sve pripremi i održi. Tako je napravljena i prošle godine. I dalje nam je cilj da održimo Skupštinu, a o drugim novim koracima po ovom pitanju ćemo uskoro obavijestiti javnost. Sve naše buduće mjere i potezi će biti u skladu sa Statutom i zakonom, tvrdi Zadro.

Po njegovim riječima, najgore bi bilo da “se nastavi po starom i da krene prvenstvo”.

Ako može proći ovo, onda može ubuduće svašta nešto. Postaje sve gore i gore. Na ovaj način prvenstvo ne bi trebalo krenuti. Ako klubovi prihvate da se na ovaj način donose odluke, onda mi nismo dio te priče, zaključio je Slobodan Zadro.

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 29 Kolovoz 2019 23:56
 
index Instagram400x230 youtube