Andrej Markić trener NK Ljubuški: Treći smo s vlastitim igračkim kadrom, a momčad ima pobjednički mentalitet!

Andrej Markić trener NK Ljubuški: Treći smo s vlastitim igračkim kadrom, a momčad ima pobjednički mentalitet! Momčad Ljubuškog koja je osvojila treće mjesto FOTO: Dušan Musa

  Na trećem mjestu s 51 bodom, 16 pobjeda, tri neriješene utakmice i devet poraza, završili su nogometaši Ljubuškog natjecanje u Drugoj nogometnoj ligi – južna skupina.

Dali su 58, a primili 42 gola, odnos pogodaka je mogao biti bolji da nije došlo do pada forme u završnici. U zadnjih šest utakmica Ljubušaci su uz dvije pobjede pretrpjeli četiri poraza uz nepovoljnu razliku pogodaka 8:15, što je vizualno pokvarilo dojam, mada u suštini nije promijenilo ništa bitno, jer je i prije završnog niza treća pozicija bila zacementirana. Rezimirajući netom završenu sezonu Andrej Markić, mladi trener NK Ljubuški kaže:

   „Naši ciljevi uoči početka sezona bili su stabilizacija kluba i afirmacija domaćih igrača, odnosno igrača od 18 – 22 godine. U ekipi smo imali uvjetno rečeno četvoricu nešto starijih – Granića, Bošnjaka, Višticu i Brkića. Mislim da je za napredak mlađih  potrebno u sastavu imati i nekolicinu iskusnijih igrača. Kad se sve skupa sagleda, onda mogu reći da smo i premašili očekivanja“, kaže trener Markić pa razlaže:

    Jesenska polusezona završena u velikom stilu

   „Kroz sezonu imali smo izvrsnih dionica pa smo jesenski dio završili na prvom mjestu s 29 bodova i šest, sedam pobjeda u nizu. Međutim i nakon toga naši prioriteti - afirmacija mladih, se nisu mijenjali. Taj rezultat smo ostvarili isključivo s domaćim igračima, dok smo u nastavku na posudbi imali vratara Lovru Maslaća iz GOŠK-a. U drugom dijelu imali smo problema s ozljedama igrača i kartonima, pa kako nemamo širok izbor igrača, stalno smo se morali krpati. Kad se sagledaju okolnosti posebice činjenica da nam je u sastavu bio isključivo domaći kadar, treće mjesto je samo po sebi uspjeh.“

Uoči pripremne utakmice protiv Jaruna

   Kad priča o NK Ljubuški trener Markić iznosi i novu filozofiju u radu kluba:

   „Sve selekcije kluba imale su adekvatnu opremu, mogu reći da smo bili zaista lijepo obučeni. Imamo dosta dobar teren, malo nedostaje da bude perfektan. Predstoji nam još postavljanje umjetne trave na pomoćnom terenu pa da zaokružimo taj dio priče. Pazite, mladež danas neće trenirati na teškim i blatnjavim terenima, da bi je privukao nogometnu moraš stvoriti uvjete – nogometne terene, plus dvorana. Klub ulaže napore upravo na tom planu, pa je tako trenutno u tijeku izgradnja potpornog zida na Babovcu.  Uglavnom, zimi je potreban krov nad glavom, a u ostalom dijelu godine dovoljno kvalitetne podloge za rad.“

    Rad s mladima, a djeca počinju trenirati već s pet godina

    Da takva orijentacija daje rezultata potvrđuje broj trenutačno u rad kluba uključene mladeži.

   „Mi imamo 270 upisane djece, stalno je aktivno oko 250, od 2005. do 2020. godišta, odnosno djece od pet godina pa do juniora. U klubu radi osam trenera i dva fizioterapeuta. Da bi se postigla brojnost treba animirati djecu, biti im potpora, ovi najmlađi treniraju tri puta tjedno, a ostali po rasporedu za pojedine uzraste. U tu svrhu koristimo dvoranu Centrala“, kaže trener Markić, pa vraćajući se na seniorski dio sezone nastavlja:

   „Kroz sezonu u ekipi se ustalio pobjednički mentalitet. Ljubuški je  2021-ve sezonu završio na prvom mjestu, međutim tada smo u rosteru imali 30 – 35 igrača, sada smo imali osjetno manje i ostvarili dobar rezultat. Mislim da nema smisla igrati drugu ligu i dovoditi igrače sa strane. Kad se stvore uvjeti o kojima sam govorio i kad se klub stabilizira rast će i ambicije, onda se mogu angažirati pojačanja s tim da i tada okosnica trebaju biti domaći igrači, bar je tako moje mišljenje“, zaključuje trener NK Ljubuški Andrej Markić.  

   Kako klub ulaže u objekte „izgrađuje“ se i trener Markić trenutačno je na edukaciji za UEFA B licencu, nakon toga poslije godine staža pa UEFA-a A licencu. To je uz navedene još jedna lijepa vijest iz NK Ljubuški, jer bez struke nema ni rezultata. Inače, Andrej Markić je bio uspješan nogometaš u mlađim dobnim skupinama. Uz matični klub igrao je za mlađe uzraste, Neretve iz Metkovića, pa Hajduka i na koncu je sa juniorskim timom Zagreba bio prvak Hrvatske.

Tekst: D. Musa (Večernji list)

Foto: Arhiva Andrej Markić

Mladi stručnjak Andrej Markić
 
index Instagram400x230 youtube