Kanada slavi: Toronto Raptorsi su NBA prvaci!

Toronto odnosi titulu NBA prvaka nakon što je sva tri puta u finalnoj seriji svladao u gostima Golden State Warriorse. Posljednja utakmica u Oracle Areni, prije nego se Warriorsi presele u San Francisco, pripala je Raptorsima koji su pokvarili Golden Stateu oproštaj od ove dvorane.

Warriorsi su ponovno imali peh, Klay Thompson igrao je sjajno i bio je prvo ime Warriorsa, a onda se ozlijedio i propustio zadnju četvrtinu. Raptorsi su to iskoristili, napravili preokret i otišli do pobjede 114:110 koja im je donijela prvi naslov prvaka.

Warriorsi su u prošloj utakmici junački izvukli pobjedu i izborili povratak u Oakland na svoju zadnju utakmicu u ovom gradu. Nadali su se da će pobjedom izboriti sedmu utakmicu, produžiti seriju i tako se pobjednički oprostiti od ove dvorane, no previše je toga bilo protiv njih.

Domaćin je dosta nervozno krenuo u utakmicu i napadački nije izgledao dobro, obrana nije bila čvrsta i Kyle Lowry je briljantnim ulaskom i s 11 poena u vodstvu 11:2 na startu susreta odmah odvojio Raptorse.

Naravno, Warriorsi su predobra momčad da se ne bi uspjeli konsolidirati i uspjeli su. Do završnice prve dionice uspjeli su se vratiti iz minusa i do kraja prvog poluvremena nije bilo nekih posebnih odvajanja, jednom su Raptorsi otišli na plus pet, ali brzo su uhvaćeni.

Do sredine treće dionice Raptorsi su imali kontrolu nad rezultatom, ali nakon toga su domaćini napravili 10:2, preuzeli vodstvo i činilo se da imaju kontrolu nad dvobojem, a onda je došla još i ta ozljeda Thompsona nakon koje su domaćini ostali u velikim problemima.

Thompson je nezgodno doskočio, koljeno je popustilo i odmah je bilo jasno kako je za njega utakmica završena. Ispucao je dva slobodna bacanja, oba je pogodio za 85:81 i napustio parket te se zaputio u svlačionicu.

Održavali su domaćini nekako malu prednost, ali onda je ključnu ulogu odigrao Fred VanVleet koji je vanjskim šutevima držao Raptorse u egalu, a tri i pol minute prije kraja tricom ih doveo u vodstvo 104:101. Serge Ibaka uhvatio je još jedan skok u napadu i odveo Toronto na plus pet tri minute prije kraja te otvorio vrata putu do titule.

U završnici susreta otvorila se ipak šansa domaćinu kada je Curry smanjio na 111:110 s linije slobodnih bacanja, a Danny Green izgubio loptu, no loše su Warriorsi odradili taj napad, počevši od samog izvođenja lopte, Curry je promašio isforsiranu tricu i tu je bio priči kraj. S linije slobodnih bacanja Toronto je samo zaključio dvoboj.

Po 26 poena kod Raptorsa upisali su Pascal Siakam (deset skokova) i Kyle Lowry (deset asistencija, sedam skokova), a po 22 poena dodali su Kawhi Leonard (šest skokova) i Fred VanVleet.

Kod Warriorsa Klay Thompson ubacio je 30 poena uz pet skokova, Andre Iguodala 22 poena, Stephen Curry 21 poen uz sedam skokova, a Draymond Green 11 poena uz 19 skokova i 13 asistencija.

NBA, finale:
Golden State Warriors - Toronto Raptors 110:114 (2-4).

 
index Instagram400x230 youtube