Oni dolaze - Milan Vukšić: Roditelji su mi za rođendan poklonili „rukomet“

Portal Svijet Rukometa u svojoj rubrici „Oni dolaze“ prestavlja vam, Milana Vukšića, još jednog dragulja škole rukometa RK Izviđač Central Osiguranje.

Ovaj rođeni Ljubušak u uzvratnom susretu finala KUP-a Bosne i Hercegovine, koji je odigran protekle srijede u Banja Luci, bio je jedan od najboljih, ako ne i najbolji, igrač susreta.

Mladi i perspektivni 19-godišnjak, član je rukometnog kluba Izviđač preko deset godina, prošao je sve selekcije u školi rukometa ovog kluba, a uz rukomet, redovan je student i Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Vukšić je i član juniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine sa kojom je nastupao na proteklom turniru „Rukomet je moja budućnost „ odigranom krajem travnja mjeseca u Bugojnu, a sigurno je da će biti jedna od uzdanica izbornika Bojana Unčanina na narednom Europskom rukometnom prvenstvu, koje se naredne godine igra također u Bugojnu.

Na mnogobrojnim turnirima Milan je proglašavan za najboljeg ili najkorisnijeg igrača turnira i svakako je da će se o Milanu u narednom razdoblju puno više pisati.

U razgovoru za portal Svijet Rukometa ovaj mladi Ljubušak govorio je o svojim rukometnim počecima, uzorima, planovima za budućnost ali i mnogim drugim temama.

Milane obzirom da dolaziš iz Ljubuškog, vjerujemo da nije bilo dileme oko toga kojim sportom se želiš baviti?

Pa iskreno na početku je i bilo malo dileme između nogometa i rukometa jer sam kao dječak obožavao igrati nogomet.

Kako si se odlučio za rukomet?

Pa za rukomet sam se odlučio na nagovor mojih prijatelja. Nekolicina njih je trenirala rukomet i uspjeli su me nagovoriti da dođem na jedan trening i od tog dana rukomet mi se svidio. Malo sam roditelje nagovarao pa su mi roditelji kao poklon za rođendan “poklonili” da se bavim rukometom.

Tko je tvoja najveća podrška?

Pa tu sigurno nema dileme, najveća podrška su moji roditelji bez kojih bi vjerovatno prestao igrati rukomet prije 5 godina. Također podrška su bili treneri RK Izviđač koji su mi pomogli da “rukometno odrastem” u prvom redu su tu Dario Mikulić, Toni Čolina, Petar Šuvak, Slaven Tomić, Tomislav Bošnjak.

Uz rukomet koji je tvoja velika ljubav, redovan si student na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru? Da li ti je teško uskladiti sve obaveze?

A nećemo se lagati, nije baš lagan zadatak uskladit sve obaveze prema fakultetu i klubu. Također još je teža okolnost bila velik broj putovanja u toj regionalnoj ligi što automatski uključuje veći izostanak sa predavanja al eto što je tu je.

Na mogim turnirima u BiH i regionu proglašavan si za najboljeg igrača turnira. Ima li neko priznanje koje bi posebno istakao?

Pa za mene kao dječaka svako priznanje na turnirima mi je puno značilo. Možda i nema neko priznanje iz djetinjstva koje bih posebno istakao tako da mi je najdraže priznanje bilo u seniorskoj kategoriji koje sam osvojio sa svojim klubom na turniru u Trilju.

Nakon nastupa u SEHA ligi, ekipa Izviđača vraća se obavezama u domaćem prvenstvu, gdje će se kroz doigravanja boriti za titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Tvoja očekivanja pred predstojeće doigravanje?

Pa da evo ta SEHA liga je bila uvertira za ono što nas očekuje u narednom razdoblju. Tu ponajprije se misli na prvenstvo BIH. Pa što se tiće očekivanja tu je teško biti pametan. Nije da se može obećati da će se naslov osvojiti al’ da ćemo dati sve od sebe da to ostvarimo to je sigurno. Imali smo priliku sada u finalu kupa da uzmemo taj naslov ostali smo “kratki” za gol dva al ne preostaje nam ništa drugo nego ostati dignute glave i nastaviti dalje trenirati što jače i što bolje da se spremimo za ostatak sezone.

Sa ekipom Izviđača ove godine nastupao si u SEHA regionalnoj rukometnoj ligi. Kakav je dojam ostavilo na tebe ovo takmičenje?

Pa zasigurno jedno sasvim novo iskustvo, mogu čak reći jedna nova dimenzija igre. Ja sam sebi neke osobne ciljeve postavio u toj SEHA ligi od koji je glavni bio da iz te lige izađem kao bolji igrač i da steknem povjerenje u sebe da mogu i da nisam tu bezveze.

Milan Vukšić u dresu juniorske reprezentacije BiH sa brojem 4

Redovan si sudionik reprezentativnih aktivnosti u juniorskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Koliko ti znače ti nastupi?

Pa zasigurno da nastupi za reprezentaciju znače. To je dodatan motiv za daljni rad u klubu da budeš još bolji jer samo igranje za reprezentaciju ti govori da vrijediš, da si bolji od nekoga, jer svaka reprezentacija je skup najboljih pojedinaca države. I naravno uvijek dobro dođe malo natjecanja sa svojim vršnjacima iz drugih država.

Naredne godine juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine nastupit će na Evropskom prvenstvu B divizije. Kakva su tvoja očekivanja pred ovaj nastup?

Pa sigurno uz par okupljanja i malo uigravanja nema dvojbe da ova ekipa ide tu po naslov. Igramo doma na domaćem terenu i nikoga se nećemo prestrašiti to je sigurno. Mislim da smo na turniru u Bogojnu pokazali da nikome nećemo jeftino prodati svoju kožu.

Milan Vukšić u dresu RK Izviđač sa brojem 10

Tko su tvoji sportski uzori?

Moji sportski uzori, hmm, naravno na prvom mjestu je najveći ovog sporta a to je Ivano Balić.

Kakvi su ti planovi za budućnost?

Pa nemam naročito neke velike planove za budućnost, vidjet ćemo šta vrijeme nosi. Volio bih još sezonu dvije ostati u Izviđaču a onda šta Bog da.

Kada bi mogao birati, sa kojim igraćem bi volio igrati?

Naravno Ivano Balić, a od igrača koji su još aktivni nebi nikoga posebno izdvajao al san bi bio igrati u sadašnjoj momčadi Barcelone.

Za kraj, imaš li neku poruku mladim sportašima?

Da ne odustaju od svojih snova i da slušaju savjete drugih iskusnijih i to će ih izvesti na pravi put.

 
index Instagram400x230 youtube