Mirko Herceg: Kao reprezentacija i ekipa možemo biti još bolji

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u nedjelju je ovjerila plasman na Europsko prvenstvo.

Bit će to treći uzastopni Euro za najbolje bh. rukometaše, a odličan je u utakmicama sa Slovenijom i Crnom Gorom bio Mirko Herceg lijevi bek našeg tima, koji govori za Sport1. 

Iza nas su treće uzastopne uspješne kvalifikacija za Euro i to idemo sa druge pozicije. Kako ste vi vidjeli cijele ove kvalifikacije, jer kako su počele, odlično su završile?!

- Pa da, nakon lošeg starta i utakmica protiv Slovenije i Crne Gore, gdje smo izgubili velikom razlikom, nismo gubili nadu da ćemo se plasirati na Euro. Došle su dvije utakmice s Kosovom, znali smo da smo bolji suparnik od njih, međutim to je vrlo nezgodna ekipa, koja je dosta problema stvarala i Sloveniji. Dobro smo se pripremili za te susrete i slavili oba puta. To je bio veliki korak ka plasmanu na Euro, međutim ove dvije posljednje utakmice, mislim da niko nije očekivao da ćemo napraviti ovakav rezultat. Znali smo da Slovenija u Cazin dolazi u nešto slabijem sastavu, međutim isti je sustav igre, igrači su jako dobri. U Cazinu smo napravili veliki uspjeh, a na krilima tog uspjeha smo otišli u Crnu Goru i tek dolje smo napravili, ja bih rekao, senzaciju, pobijedivši Crnu Goru u Podgorici. Zaključili smo kvalifikacije na drugom mjestu, a kada smo saznali suparnike, svi smo nekako računali da bismo mogli i trebali biti među četiri najbolje trećeplasirane ekipe. Ali evo na kraju je završilo i puno bolje od očekivanja. 

Sljedeći tjedan je žrijeb. Ovaj put smo za razliku od prethodna dva Eura u 3. šeširu, što uz sreću u žrijebu, donosi priliku da ostvarimo tu prvu i povijesnu pobjedu na Euru?!

- Pa trebali smo imati nešto lakšeg protivnika, za razliku od dosad. Nadam se da će nas sreća pomaziti sa nekom lagodnijom skupinom, ali ono što je najbolje iz svega u ovoj priči jeste to da mi kao reprezentacija i ekipa možemo 30 do 40 posto biti bolji. Sad čekamo da saznamo protivnike, pa onda da se dobro pripremimo i da odem na prvenstvo svima raditi probleme i nadam se upisati koju povijesnu pobjedu. 

Odigrali ste sjajne utakmice u Cazinu i Podgorici. Za to je stigla nagrada da ste izabrani za najkorisnijeg igrača (MVP) 5. i 6. kola kvalifikacija kompletnih kvalifikcija za Europsko prvenstvo, te da ste član idealne sedmorke. Kako ste vi zadovoljni i koliko vam godi ovo priznanje?

- Iskreno, lagao bih kad bih rekao da nisam zadovoljan i sretan. Nisam uopće razmišljao da ću biti izabran u idealnu sedmorku, jer smo i ekipa i ja sebi u glavama postavili cilj da kako god znamo i umijemo da se kvalificiramo na Europsko prvenstvo. Kroz ove zadnje dvije utakmice odigrao sam dobro i kao što si sam rekao došla je nagrada proglašenja za najkorisnijeg igrača i člana idealne sedmorke. 

Četiri kola do kraja mađarske lige vaš Csurgoi se nalazi na 6. mjestu, sa zaostatkom od dva boda za pozicijom koja vodi u Europu. Kakva su očekivanja do kraja sezone?

- U te četiri utakmice su nam suparnici Veszprem i PICK Szeged. Prvo imali smo dva kiksa, koja nismo smjeli imati. Poraženi smo od zadnje ekipe prvenstva Budaia Farkasa, pa smo poraženi i od Dabas kod kuće, a u oba susreta smo bili veliki favoriti. Da nismo napravili ta dva kiksa, sigurno bi već sada bili u Europi. Nama je cilj utakmice protiv Gyongyosa i Veszpremija KKFT pobijediti, vidjeti gdje ćemo završiti na kraju. Ako pobijedimo jednu od te dvije utakmice sigurno smo šesti, a za mjesto koje vodi u Europu mislim to ovisi i o rezultatima drugih ekipa, kako će oni odigrati. 

Bliži se kraj sezone. Kakvi su osobni planovi za budućnost?

- Imamo malo manje od mjesec do kraja prvenstva, produžio sam ugovor u Csurgoiju. Iskreno jedva čekam da se završi prvenstvo i da odem na zasluženi odmor preko ljeta. 

 
index Instagram400x230 youtube