Izbornik bh. juniora Toni Čolina: Po talentu smo ispred svih ostalih

Juniorska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je na Europskom prvenstvu B divizije u Skoplju (Sjeverna Makedonija) osvojila četvrto mjesto.

Izabranici Tonija Čoline su prvo u okviru skupine B svladali Ukrajinu (37:19), potom Gruziju (40:24), da bi izgubili od Švicarske (30:26).

U polufinalu su ispali od kasnijeg pobjednika turnira Poljske sa 41:29, da bi u meču za treću poziciju opet pali protiv Švicaraca (31:30).

Kratke pripreme

Bio je to četvrti nastup bh. juniora na prvenstvu B divizije u posljednjih 11 godina i drugi najbolji rezultat jer su na prethodnom turniru 2016. godine osvojili treće mjesto.

– Za ovih 11 dana priprema, a poslije godinu i sedam mjeseci što se nismo uopće okupili, ja sam čak i zadovoljan na koji način smo uspjeli izgledati na terenu u velikom dijelu svake od utakmica. Međutim, uz nedovoljnu rotaciju kvalitetnih igrača i uz fizičku inferiornost naspram ekipa kao što su Poljska i Švicarska, koje su izgledale za tri klase spremnije i ozbiljnije od nas, zadovoljan sam na koji način smo reagirali – kaže izbornik Toni Čolina.

Napominje da za 11 dana priprema nisu mogli puno toga promijeniti.

– Pogotovo ako znamo da je sezona završila 1. lipnja, a okupili smo se 24. srpnja, odnosno mjesec i pol nakon završetka prvenstva. Imali smo i nepredviđene otkaze, ali nismo se htjeli predati. Vjerovali smo od prvog do posljednjeg dana da možemo nešto napraviti. U svaku utakmicu smo ušli sto posto, momci su dali sve od sebe, ali ovo je njihovo prvo prvenstvo – govori vođa bh. juniora.

Posljednji turnir je ova ekipa imala u prosincu 2019., a zatim u siječnju 2020. posljednje okupljanje.

Nešto ozbiljnije

– To je malo za nešto ozbiljnije. Komentirajući s kolegama s Eura, Poljaci su bili na pripremama dva mjeseca, plus imaju svoje centre za razvoj tih igrača preko godine, pa su oni praktično sve vrijeme zajedno. Makedonci su bili mjesec i pol dana zajedno. Kao sportašima nam je ipak žao što nismo mogli bolje reagirati – dodaje Čolina.

Ističe da je neupitan talent naših igrača.

– Po nivou talenta smo, sigurno, ispred svih reprezentacija. Uz predan rad i fokus na mlade igrače, mislim da možemo puno toga napraviti za sljedeće prvenstvo koje se događa na ljeto 2022. godine. U tom smjeru moramo i ići ukoliko želimo iskoristiti ovu generaciju 2002. godišta. Malo je mladih igrača i šteta je na raditi s njima dok se mogu oblikovati – zaključuje Toni Čolina.

Odlična atmosfera

Ivano Pavlović je bio najbolji strijelac turnira sa 35 golova, dok je Berin Keso proglašen za najboljeg desnog beka. Ekipa je svakako imala odličnu atmosferu u sklopu ove akcije.

– Svaki od njih voli rukomet, 18 dana smo bili skupa, to je ono što im treba u ovim godinama. Što se tiče ponašanja, ja sam zadovoljan, ali rukometni rad mora biti individualno isprovociran da bi kolektiv mogao biti jači.

Od jučer sa ’Skautima’

U nedjelju je reprezentacija odigrala meč sa Švicarskom, a Čolina je već dan kasnije bio u Doboju, gdje s Izviđačem sudjeluje na tradicionalnom 52. po redu TV turniru šampiona “Doboj 2021”.

– Falio sam samo pet dana na pripremama Izviđača kad su uskočili Denis Buntić, Milan Tolić i Adis Jakić, kojima sam vrlo zahvalan. Nema kluba na svijetu kao što je Izviđač, koji je pustio svog trenera da ide s reprezentacijom u fazi priprema. Ali sigurno da drugačije ne bi bili broj jedan u državi – rekao je Čolina.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 18 Kolovoz 2021 16:00
 
index Instagram400x230 youtube