Uskrs – poruka nade i pobjede

Uskrs je najveći kršćanski blagdan, dan uskrsnuća Isusa Krista, koji kršćani slave kao pobjedu i nadu.

Širom svijeta svi kršćani Uskrs obilježavaju na sličan način, a proslavljaju ga, prvenstveno, u miru i zajedništvu. Članovi obitelji se kroz 40 dana korizme i posta pripremaju za dan, kada se na Uskrsnu nedjelju, iza svete mise, okupe za stolom. Ipak, ove godine, Uskrs će se obilježiti u najužem krugu, bez odlaska u crkvu i druženja s prijateljima te širom obitelji.

Kao što se za proslavu Božića veže kićenje Božićnog drvceta i pravljenje jaslica, tako je simbol Uskrsa bojanje jaja ili pisanica, koje obavezno krase trpeze u domovima ljudi. Vjernici se za Uskrs pripremaju tokom Vazmenog trodnevlja koje čini Veliki četvrtak, Veliki petak kao dan Isusove smrti te Velika subota tokom koje se pripremaju pisanice, koje članovi obitelji zajedno boje u što više boja, kako bi ih na Uskrs dijelili s drugim obiteljima i prijateljima.

Danas, kada je sve modernizirano, na svakom koraku možemo kupiti industrijske boje za farbanje jaja, što u prošlosti nije bio slučaj, a jaja su, ipak, bila ofarbana. Kako?

Na mnogo zdraviji i prirodniji način naše bake, prebake,  svojom su domišljatošću uspijevale u tome i radovale okupljene oko blagdanskog stola.  Raduje činjenica da vlada trend zasićenja “modernih” i “brzih” postupaka bojanja te da se ljudi sve više vraćaju prirodnim metodama.

U mojoj obitelji uvijek se daje prednost toj autentičnoj i kreativno zdravoj metodi. Moja majka dva mjeseca prije Uskrsa kreće s prikupljanjem ljuske od luka, a kada dođe vrijeme kuha jaja u toj ljusci i oni poprime divnu crveno-smeđu boju.Za prirodno ljubičastu boju, jaja kuha u crnom vinu a ona jarko žuta dobije huhanjem jaja u kurkuminom prahu. Jednostavno priroda nam je sve podarila.

Ofarbana jaja, glavni su dio Uskrsne trpeze, a uz to je neizostavna kuhana šunka u tijestu, mladi luk, rotkvica, pinca (slatki kruh), goveđa juha te pečeno meso i krompir. Naravno lupanje jaja je neizostavno, čemu se posebno raduju djeca pokazujući takmičarski duh, ali i vještinu da sačuvaju svoje jaje cijelim i na taj način pobijede.

Uskrs kršćanima predstavlja blagostanje i zajedništvo iz kojeg svi nastojimo izaći bolji i primjereniji ljudi, jer kao i svaka religija kršćanstvo propovijeda mir, toleranciju i ljubav.



Sretan Uskrs!

Poslijednja izmjena danaNedjelja, 12 Travanj 2020 12:40
 
index Instagram400x230 youtube