Fra Iko Skoko: Mlada proplakala svoju svadbu!

Knjiga o sucima govori o Izraelcima od Jošuine smrti do Samuela. To je razdoblje od 1200. do 1025. god. pr. Krista.

U tom razdoblju Izraelci od nomada postaju zemljoradnici. Utjecaj palestinskih starosjedilaca Kanaanaca i Perižana bio je trajan na njih. Izraelci bi upadali u grijehe služeći Baalu i Aštarti. Kad bi ih Gospodin napustio, upadali su u teške nevolje. Oni bi se pokajali te bi osjetili Božju pomoć koja je dolazila preko jednog od sudaca ili proročice Debore. Osobito su ostali u narodu poznati suci Gideon, Jiftah i Samson.

U Danovu plemenu živio je čovjek imenom Manoah. Žena mu nije mogla zatrudnjeti. Anđeo joj se ukazao i rekao joj kako će začeti te kako od tada treba živjeti. Kazala je mužu što se dogodilo. Muž nije odmah povjerovao. Molio se da ih Gospodin poduči što trebaju činiti i kako postupati s djetetom koje će im se roditi. Kad su dobili sina, nadjenuli su mu ime Samson. Samson, kad je odrastao do mladenačke dobi, zaljubio se u jednu lijepu filistejsku djevojku u Timni. Roditelji su ga odgovarali od te ženidbe, no on nije odustajao. Svadba je trajala sedam dana. A ni Filistejcima ta ženidba i ženidbeno slavlje nisu bili dragi. Filistejci su se plašili Samsona. Za vrijeme ženidbenog slavlja mladoženja je zadao Filistejcima jednu zagonetku: "Od onog koji jede izišlo je jelo, od jakoga izišlo je slatko" (Suci 14, 14). Zagonetka im je bila teška i nisu je mogli odgonetnuti. Zatražili su od njegove mlade supruge da od muža sazna rješenje zagonetke. Zaprijetili su njoj i njezinoj obitelji smrću: "Četvrtog dana rekoše Samsonovoj ženi: 'Izvuci od muža na prijevaru rješenje zagonetke ili ćemo spaliti i tebe i očev ti dom'" (Suci 14, 15).

Mlada žena uplakana se približila mužu. Zagrlila ga je oko vrata i tražila da joj odgonetne rješenje zagonetke koju je postavio svatovima. On nije odmah pristao. Ali ona ja neprestance plakala i molila ga: "Ona mu plakaše oko vrata sedam dana, koliko je trajala gozba" (Suci 14, 17). Sedmi dan svadbe reče joj rješenje. Ona oda rješenje zagonetke svojim svatovima koji su joj zaprijetili spaljivanjem. Svatovi rekoše Samsonu rješenje. Znao je da ga je odala supruga. Isplatio je okladu i vratio se gnjevan obiteljskoj kući bez supruge. Nju su odmah udali za Samsonova pratitelja.

Koliko su važne one biblijske riječi: "Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu i bit će njih dvoje jedno tijelo" (Post 2, 24). Neprocjenjivo je povjerenje u ljudskim odnosima, a posebno u braku i obitelji.



 
index Instagram400x230 youtube