Fra Iko Skoko:Vjeruješ li u Sina Čovječjega?

Zacijelo, jedno od zanimljivijih poglavlja u Ivanovu Evanđelju je deveto poglavlje.

Isus je zamijetio slijepca. Rođen je slijep. Učenike zanima zbog čijeg se grijeha slijep rodio - grijeha roditelja ili svojih osobnih. Isus odgovora kako se nije slijep rodio ni zbog grijeha roditelja ni zbog svojih osobnih grijeha. Kaže Isus kako se rodio slijep kako bi se na njemu očitovala Božja djela. Isus se predstavlja "Svjetlom svijeta" (Iv 9,5). Slijepcu je namazao oči i uputio ga da se umije u ribnjaku Šiloah. Slijepac je poslušao i učinio sve kako mu je rekao Isus. Vratio se zdravih očiju. Ljudi su, kad su vidjeli da može gledati, počeli raspravljati je li to onaj slijepac koji je prosio. Zanimalo ih je kako je progledao. Čovjek ispovijedi kako ga je ozdravio "čovjek koji se zove Isus" (Iv 9,12).

Na sceni se pojavljuju farizeji. Njima smeta što je slijepac ozdravljen subotom. Ljutiti su na onoga tko je ozdravio slijepca subotom. Nastala je i tu podijeljenost među nazočnima. Ponovno pitaju čovjeka koji je ozdravljen što misli o onom koji ga je ozdravio. On sada za Isusa reče: "Prorok je!" (Iv 9.17). Nisu mu povjerovali. Zato traže njegove roditelje i njih pitaju je li bio slijep od rođenja. Roditelj kažu kako se slijep rodio, ali ne žele reći tko ga je ozdravio iz straha da će ih izopćiti. Prebacuju odgovornost na sina jer ima dovoljno godina da sam kaže tko ga je ozdravio. Farizeji se obraćaju ponovno bivšem slijepcu. Nastade rasprava, oni smatraju kako je onaj koji ga je ozdravio grešnik. Čovjek brani Isusa tvrdeći da dolazi od Boga jer ne bi mogao slijepcu od rođenja dati vid.

Farizeji su bili ljutiti na njega što toliko brani Isusa i izbacili su ga. Isus je čuo što se s njim događalo, susreo ga je i upitao: "Vjeruješ li u Sina Čovječjega?" (Iv 9,35). Bivšeg slijepca zanima tko je Sin Čovječji. Isus mu se predstavlja: "To je onaj koji s tobom govori". Čovjek odgovori: "Vjerujem, Gospodine". Zatim kleče pred Isusom, Isus mu reče kako je došao na svijet da slijepi vide, a oni koji misle da vide - da oslijepe. Farizeji su čuli što mu je Isus rekao. Zato odmah upitaju Isusa: "Zar smo mi slijepi?". Isus odgovori: "Kad biste bili slijepi, ne biste imali grijeha. Ali, sad velite: 'Vidimo'. Vaš grijeh ostaje" (Iv 9,41).

 

 
index Instagram400x230 youtube