Frama Hercegovine obilježava tri desetljeća aktivnog djelovanja

Ovih smo dana u Hercegovini u znaku radosti i mladosti, te broja 30!

Naime, brojka 30 okupila je Framu Hercegovine na obilježavanju tri desetljeća aktivnog djelovanja, a svečana proslava bila je u Međugorju. No, jedna od Frama posebice može biti ponosna na tu brojku, ali i na činjenicu da je hod Frama u Hercegovini započeo prije toliko godina upravo u njihovoj župi, a to je Frama župe sv. Ante Padovanskog na Humcu kod Ljubuškog.

Framaši spomenute župe na čelu sa svojim duhovnim asistentom fra Nikolom Jurišićem, obilježit će duhovno-glazbenim programom na svetkovinu Duhova 5. lipnja 30. godina djelovanja Frame Humac. Bit će to dan ispunjen lijepim uspomenama i zahvalom, ali i molitvom da Bog po zagovoru sv. Franje i dalje prati rad mladih okupljenih u Franjevačku mladež, a spomenuta obljetnica je u danima duhovne priprave kroz Devetnicu za blagdan sv. Ante, patron župe.

U programu našega radija ovu su svečanost, kao i predstavljanje monografije o Frami Humac i Himne koja će pratiti program, predstavili fra Nikola Jurišić, duhovni asistent Frame Humac, Ela Vučić sadašnja predsjednica humačke Frame, te Gabrijela Jelavić, negdašnja članica.

‘’Vjerujem da se prve godine kada je sve krenulo s Humca nije ni sanjalo da će se nekada slaviti 30 godina postojanja ove zajednice, koja je počela svoj put spontano ili čak neplanirano. Ali nakon ovoliko godina imamo toliko plodova i vjerujem kako je svima zadovoljstvo sve to promatrati i biti dio ove proslave, upravo što se sav trud isplatio, sve je dobilo svoj smisao i pokazalo plodove’’, kazao je fra Nikola govoreći o velikoj radosti koja vlada ovih dana na Humcu.

Program proslave 30 godina Frame Humac koji će se održavati pod glesom ‘’Dođi, slijedi me’’ na svetkovinu Duhova 5. lipnja započet će u popodnevnim satima okupljenjem mladih. U programu za humačke framaše, sadašnje i bivše, svjedočanstvo je i bivšeg framaša, a sadašnjeg fratra Franje Brbora koji će govoriti kako ga je hod u Frami doveo do franjevačkog habita. Dočekat će se i prijatelji framaši iz cijele Hercegovine, a tu će biti i razmatranje – kateheza pod geslom susreta, te rad po skupinama. ‘’Slijedit će priprava za svetu misu, mogućnost za sakarament Ispovijedi, molitva Krunice, koja će biti u sklopu Devetnice sv. Anti, zatim sveta misa koju će predslaviti fra Marin Karačić, područni duhovni asistent Frame Hercegovine, a onda navečer koncert članova glazbene sekcije Frame Humac u sklopu kojeg će biti i predstavljanje monografije o Frami’’, naglasio je duhovni asistent Frame Humac fra Nikola.

‘’Naša Frama broji 128 članova, uključujući i 74 glasnika, a djelujemo kroz 11 aktivnih sekcija’’, kaže Ela Vučić, sadašanja predsjednica Frame, te dodaje ‘’Frama se definira kako zajednica koja slijedi prijemjer sv. Franje, a na mene to je osobno ostavilo veliki trag budući da mi je Frama dala prostor da izgradim svoje talente i da s još većim žarom slijedim stope sv. Franje. Naši mladi također aktivno djeluju u župi i pomažu u aktivnostima oko samostana’’.

O iskustvu života u Frami govorila je Gabrijela Jelavić koja kaže kako je prije, ali i sada, franjevački duh isti, ali priznaje kako je današnjim framašima životni put izazovniji jer su i vremena drugačija i izazovnija. ‘’Drago mi je da sam uspjela sve te pozitivne stvari koje sam naučila u Frami, nastaviti dalje njegovati i živjeti u svome životu. Drago mi je i kada vidim nove generacije koje su nastavile našim stopama, primjerice kroz djelovanje današnjih sekcija i što su pokazali raspoloživost da pokrenu i neke nove stvari’’, kazala je Gabrijela.

Ela kaže kako je Frami sada prvi zadatak privesti na lijep način aktivnosti koje su vezane za proslavu 30. obljetnice djelovanja, ‘’a što se tiče budućnosti kakva god ona bila i kakve god poteškoće donijela, mislim da ih Frama može nositi kao što je to i do sada radila. Jer ako se dođe u Framu iz pravih razloga, u njoj će se ostati isto iz pravih razloga’’.

Gabrijela je podsjetila nekih događaja koji su vezani za povijet Frame, a istaknula je  nastup na Framafestu i pobijedu 2013. godine, ‘’rad Frame na području glazbene sekcije je i dalje aktivan i to se vidi na svakom Framafestu kada se predstavljaju sa svojim pjesmama. Ali aktivne su i druge sekcije, konkretno u moje vrijeme stavila bih naglasak na karitativni dio. Tada je postojala volonterska sekcija, a tadašnji duhovni asistent fra Nikola Rosančić je imao ideju da stvorimo jedan novi pozitivniji vid u našem gradu iz razloga što je naša župa imala veliki broj osoba koje su bile u potrebi. Pored crkve sv. Kate u gradu Ljubuškom, obnovili smo jednu staru kuću i pokrenuli dežurstva kako bi oni koji su u potrebni mogli doći i uzeti potrebnu namirnicu ili neki higijenski proizvod. U tom smo razdoblju imali jako dobru komunikaciju s tvrtkama koje su nas pomagale kroz donacije, a sa svadbenim salonima smo imali dogovor da hrana koja ostane nakon svadbenih večera, da se ne baca nego da se ona podijeli potrebitima’’. Gabrijela se kroz osmjeh prisjetila i jedne kako kaže ‘’pomalo lude’’ ideje, te je dodala ‘’naš duhovni asistent fra Nikola došao na ideju da bi Frama trebala imati neki stalni novčani prihod. Došao je na ideju da imamo svoje životinje, točnije koke. Dvije obitelji su pored svojih životinja čuvale i naše, Framine koke, a bilo je više od 100 koka, a sva jaja koja su davale, mi smo prodavali i novac od toga namijenili za kupnju potrebnih stvari za potrebite u župi’’.

Fra Nikola je na kraju zaželio dobrodošlicu na Humac svim framašima i s Humca i iz Hercegovine, bivšim i sadašnjim, ‘’svi su dobro došli, mi bi voljeli da nas je što više, programa ima za sve, a što nas je više, radost je veća!’’

 
index Instagram400x230 youtube