Frama u Hercegovini u Međugorju proslavila svoj 30. rođendan

Prepoznatljiva franjevačka radost mlade na ovim prostorima oduševljava, okuplja i pokreće punih 30 godina.

  „Mir vam i dobro, i dobrodošli u Međugorje, pod Gospin plašt, na ovu jedinstvenu proslavu 30 godina postojanja Franjevačke mladeži u Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji Uznesenja Blažene Djevice Marije“, riječi su kojima su, u subotu 28. svibnja 2022. godine, voditelji jutarnjeg dijela programa Zdravka Šego i Josip Vasilj započeli proslavu, piše mrežna stranica Radiopostaja MIR Međugorje.  Prepoznatljiva franjevačka radost mlade na ovim prostorima oduševljava, okuplja i pokreće punih 30 godina, a to je postalo vidljivo već od samog jutra kad su se rijeke mladih iz cijele Hercegovine u bijelim, bež i smeđim majicama počele okupljati ispred vanjskog oltara crkve sv. Jakova. Međugorski župnik fra Marinko Šakota kao domaćin ovog susreta pozdravio je mlade, te im zaželio dobrodošlicu, a to isto su učinili i Ana Marija Nuić, područna predsjednica te fra Marin Karačić, područni duhovni asistent Frame Hercegovina. Oko jednoga su se svi složili: Sažeti sve lijepe stvari, značajne događaje, uspomene i vrijedne projekte je jako teško, zato su pozvali sve prisutne da u zajedništvu zahvale za sve što je iza njih, da se raduju i mole za sve one dane i nove ljude kojima će prepustiti Framu.

Kolika je važnost ovog događaja za cijelu Hercegovinu govori i činjenica da je svoje čestitke i pozdrave videoporukom uputio i generalni ministar fra Massimo Fusarelli rekavši: „Hvaljen budi, Gospodine moj po Frami Hercegovini. Hvaljen budi po svemu dobrome u toj zemlji koja je upoznala nasilje rata i ugnjetavanje slobode; hvalimo Gospodina za sve dobro, za nadu u budućnost što je preko Frame sijao i što još sije. Hvalimo Gospodina, jer iz Frame Hercegovina, znam, dolaze mnoga zvanja: za brak, za kršćanski život i za posvećen život. Život je poziv. Želim da odgovorite i živite taj poziv s velikom radošću.”

frama30godina90

Svaka proslava je nezamisliva bez glazbenog dijela, a Frama kao tvornica talenata posebno se može pohvaliti onim glazbenim talentom. Iz tog talenta nastao je i zbor Frame Hercegovina koji je danas pod ravnanjem fra Zvonimira Pavičića animirao cjelodnevni program izvodeći himnu proslave „Hvaljen budi, Gospodine moj“ što je i samo geslo cjelokupne proslave.

Majice, privjesci, bookmarkeri, monografija 30 godina Frame, te CD izdan baš za ovu prigodu su dokaz koliko su se framaši dali za organizaciju današnjeg dana, a da bi sve ovo danas bilo moguće netko je trebao i sve započeti. O početcima Frame u Hercegovini govorio je fra Mladen Vukšić koji je prvu Framu osnovao na Humcu 1992. godine i od tada gleda plodove koje mladi donose. O tim plodovima, davanju i izgaranju za Gospodina kako je to činio sveti Franjo u svojoj katehezi govorio je fra Sretan Ćurčić, nekadašnji područni asistent Frame. Nakon njega o svom putu u Frami posvjedočila je Andrea Karlović, nekadašnja međunarodna koordinatorica, ali i časna sestra Matija Pačar koja nam je približila molitvu Franjevačke mladeži s kojom je završio prvi dio programa.

Drugi dio programa započeo je u 15 sati, kada su voditelji Marija Zorka Vasilj i Mario Pehar razgovarali sa svojim gostima, fra Božom Milićem, fra Markom Galićem, te bračnim parom Primorac, Antoniom i Kristijanom. Svi oni su govorili o utjecaju Frame na njihove živote, o izazovima mladih i kako im Frama pomaže, a svi su pokušali dati i odgovor na pitanje zašto mladi i danas slijede svetog Franju. Nakon njihovih promišljanja uslijedilo je darivanje mjesnih bratstava, njih 22 iz cijele Hercegovine te tombola u kojoj su framaši mogli osvojiti vrijedne nagrade. Tombolom je završio zabavni dio, a mladi su se onda molitvom krunice počeli pripremati za misno slavlje koje je predslavio vikar Hercegovačke franjevačke provincije fra Miro Šego.

Izvor: kta

 
index Instagram400x230 youtube