Fra Iko Skoko: Ženo, gdje su?

Evanđelist Ivan počinje osmo poglavlje o događaju u hramu. Isus je noć proveo na Maslinskoj gori.

Jutrom je došao u hram. Narod se okupljao oko njega. On je rado podučavao narod. To se nije sviđalo književnicima i farizejima. Tražili su različite načine da ga kod naroda ocrne i osude. To jutro dok je podučavao narod farizeji i književnici doveli su pred njega jednu ženu. Zatekli su je u preljubu. Postavili su ženu u sredinu pred Isusa. Njih zanima kako će Isus postupiti prema toj ženi. Naglašavaju kako je uhvaćena u preljubu i kako, prema Mojsijevu zakonu, mora biti kamenovana. Pozivali su se na dvadeseto poglavlje u Levitskom zakonu (Lev 20,10-14), gdje se govori o kaznama za grijehe protiv obitelji, i na Ponovljeni zakon (Pnz 22,22). Njih zanima Isusovo mišljenje! Htjeli su staviti Isusa u nepriliku i pronaći razlog da ga osude. Ako Isus osudi ženu, onda će ga pred narodom omrznuti jer nema milosrđa o kojem govori. Ako ne osudi ženu, onda krši Mojsijev zakon i on će ga osuditi. Isus se slegao i počeo pisati prstom po zemlji. Evanđelist Ivan nam ne kaže što je Isus pisao.

Neki bibličari tumače kako su nazočni znali značenje Isusova pisanja po zemlji. Odnosi se na izjavu proroka Jeremije: “O, Gospodine, nado Izraelova, svi koji te ostave postidjet će se, koji se odmetnu od tebe bit će u prah upisani jer ostaviše Izvor žive vode” (Jer 17,13). Književnici i farizeji inzistirali su da odgovori na njihovo pitanje. Koliko je trajalo Isusovo pisanje po zemlji, ne znamo. Kad se uspravio, reče književnicima i farizejima: “Tko je od vas bez grijeha, neka prvi baci kamen na nju!” (8,7). Nakon što im to reče, ponovno se sagnu i nastavi pisati po zemlji. Književnici i farizeji jasno su čuli i razumjeli što im je Isus rekao. Vjerojatno su se pogledali. Počeli su izlaziti iz hrama počevši od starijih. Kad su se razišli, Isus se podiže i poče komunikaciju sa ženom koju su doveli.

Upita je Isus: “Ženo, gdje su? Nitko te ne osudi?” (Iv 8,10). Žena odgovori Isusu: “Nitko, Gospodine” (Iv 8,11). Isus nastavlja s njom razgovor i reče joj: “Ni je te ne osuđujem. Idi i od sada više ne griješi!” (Iv 8,11). Isus potvrđuje da je došao spasiti, a ne suditi svijet.

 

 
index Instagram400x230 youtube