Fra Iko Skoko: Zašto hoćete da me ubijete?

Evanđelist Ivan u sedmom poglavlju donosi Isusovu raspravu s narodom u hramu za vrijeme Blagdana sjenica (Sukot, od. hebr. riječi sukkah: sjenica ili koliba).

Blagdan sjenica bio je blagdan kojim su se Židovi sjećali svoga prolaska kroz pustinju. Spada u jedan od tri hodočasnička blagdana: Pasha, Pedesetnica i Blagdan sjenica. Slavio se sedam dana. Muškarci su trebali hodočastiti u Jeruzalem, zahvaliti i žrtvovati (Pnz 16,12-17).

Isusa su nagovarali na hodočašće na taj blagdan iz Galileje u Jeruzalem. Isus je znao kako ga planiraju ubiti pa zato nije hodočastio. Ipak su ga nagovarali na hodočašće kako bi pokazao svoja dobra djela na taj blagdan. On im reče kako još nije došao njegov čas. Isus im govori kako ga svijet mrzi jer svjedoči o njegovim zlim djelima. Drugi dio blagdana ipak je tajno hodočastio u Jeruzalem. U Jeruzalemu su se ljudi raspitivali gdje je Isus. Mnogi su šaputali o njemu. Jedan dio naroda smatrao ga je dobrim, a drugi su držali kako samo zavodi narod. U hramu je Isus naučavao. Bili su zapanjeni njegovim govorom. Čudili su se kako dobro poznaje Sveto pismo, a nije ga studirao. On im samo odgovori kako poznaje Pismo: "Moja nauka nije od mene nego od Onoga koji me je poslao" (Iv 7,16). Isus nije tražio slave od ljudi. U raspravi s njima upita ih: "Nije li vam Mojsije dao Zakon? I nitko od vas ne vrši Zakona. Zašto hoćete da me ubijete? (Iv 7,19-20). Ljuti su bili na Isusa što, po njihovu mišljenju, krši subotu. Zato su ga htjeli ubiti. Međutim, Isus ih pita: "Ako se, dakle, čovjek obrezuje u subotu da ne prekrši zakon Mojsijev, zašto se ljutite na me što sam u subotu ozdravio svega čovjeka?" (Iv 7,23). Zatim ih poziva na promjenu percepcije: "Prestanite suditi po vanjštini, već izrecite pravedan sud" (Iv 7,24).

 
index Instagram400x230 youtube