Sveti Stjepan – prvi kršćanski mučenik, čovjek molitve i propovjednik

Sveti Stjepan prvi je koji je za Krista posvjedočio svojom krvlju. Zbog toga je nazvan Prvomučenik, a njegov lik je u povijesti crkve i spasenja ostao kao primjer svih ostalih mučenika.

Svetkovina se svetoga Stjepana Prvomučenika slavi drugi dan Božića, 26. prosinca. Na taj je dan ova svetkovina u crkveni liturgijski kalendar uvedena 380. godine.

Zbog svoje blizine najradosnijoj i jednoj od najvećih kršćanskih svetkovina, svetkovini Božića, ova svetkovina i ovaj svetac su promovirani kao najbliži Kristu i to onom malom djetetu, malom Bogu, Božiću, da se time naglasi i Kristova žrtva koju će na Kalvariji podnijeti za ljudsko spasenje.

Dakle, kao što je rođenje Kristovo, Božić, Isusov ovozemaljski rođendan, tako je Stjepanova smrt njegov nebeski rođendan. Time nam svetac Prvomučenik daje primjer i poticaj kako u životu živjeti, kako se nositi s neprijateljima i za koga i koje ideale se u ovom životu žrtvovati.

Bio je čovjek molitve i propovjednik, skrbio je za siromašne, udovice te se isticao u darežljivosi i čistoći, posvuda je navješćivao radosnu vijest. Činio je velike i čudesne znakove u narodu.
Luka ističe da je Stjepan, “pun milosti i snage” (Dj 6,8). Njegove propovijedi su obratile mnoge Židove, a broj kršćana koji se obratio po njegovim propovijedima je iz dana u dan sve više rasta. Stjepan je iščitavao Stari zavjet u svjetlu navještaja Isusove smrti i uskrsnuća. Sve je to potaknulo Židove da ga uhite i izvedu pred sud te da pogube kamenovanjem.

Dok su ga ubijali, sveti Stjepan vidio je otvoreno nebo, zavapio i zadnje riječi su mu bile praštanje svojim mučiteljima, baš poput Isusa. Umirući, kako bilježi Sveto pismo, Stjepan je klicao: “Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!”.

Nakon Stjepanove smrti njegovo je tijelo preuzeo židovski pismoznanac Gamaliel i pokopao ga u grob na svojoj zemlji u blizini Jeruzalema. Ostatci tijela sv. Stjepana su iskopani te su kasnije preneseni u Carigrad, a drugi dio u Rim te zakopan uz tijelo svetog Lovre.

Isto tako, oko 415. godine, neki svećenik imenom Lucijan je u ukazanju saznao za grobno mjesto gdje je sahranjen đakon Stjepan. Ostaci tijela sv. Stjepana su iskopani te su kasnije čašćeni i na zapadu; jedan dio relikvija je prenesen u Carigrad, a drugi dio u Rim te zakopan uz tijelo sv. Lovre, đakona.

Našašće moćiju sv. Stjepana se slavi 3. kolovoza, a 26. prosinca se slavi Stjepanova mučenička smrt.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 26 Prosinac 2022 11:00
 
index Instagram400x230 youtube