Biskup Palić stiže na Humac posvetiti novu crkvu

Mons. Petar Palić, biskup mostarsko duvanjski i apostolski upravitelj Trebinjsko mrkanske biskupije, u ponedjeljak, 4. listopada, na svetkovinu sv. Franje, stiže na Humac gdje će na svečanoj misi posvetiti novu crkvu na Humcu.

Misa posvete crkve počinje u 18 sati.

U obredu posvete crkve, osim zaziva svetaca u litanijama, oltar se maže krizmanim uljem koje simbolizira Krista – Pomazanika.

Kako se navodi u Humačkom glasniku, posveta crkve je obred kojim se jedna crkva određuje za bogoštovlje gdje vjernici iskazuju javno obavljanje bogoslužnih čina.

Ove godine slavimo 35 godina od početka gradnje nove crkve i 15 godina da smo uselili i počeli obredne čine. Time iskazujemo i određujemo ovaj prostor posvećen isključivo za slavlje i svete čine. Posveta crkve je liturgijski čin kojim se veće crkve namjenjuju isključivo i trajno okupljanju Božjeg naroda i slavljenju svetih otajstava“, navodi se u Humačkom glasniku.

Ovo je veliki događaj za čitavu župu Humac, jer kako se navodi, crkva na Humcu je „majka svih crkava naše župe.“

Dragi vjernici, to je izuzetan događaj za sve nas. Stara crkva je posvećena 1. studenoga 1903. Očekujemo sve vas na ovom velikom događaju u velikom broju“, poručuju humački fratri.

Radio Ljubuški

 
index Instagram400x230 youtube