Nova studija potvrdila rizike korištenja pametnih telefona koje svi znamo i svjesno ih prihvaćamo

Da je pretjerano korištenje mobitela potencijalno štetno po zdravlje nije nova vijest, no nova studija otkriva da je problem korištenja mobitela potencijalno puno ozbiljniji nego što se dosad vjerovalo.

Prema podacima američkog nacionalnog instituta za rak, velik broj ljudi zapravo je zabrinut da smartphone uređaji ili mobiteli općenito, predstavljaju potencijalan rizik za razvoj određenih tipova raka ili drugih zdravstvenih problema. Navedeni uređaji zrače u obliku radio valova pa stoga postoji i bojazan da mogu izazvati rak jer se koriste blizu glave korisnika.

Takva zabrinutost bila je povod brojnim studijama koje su istraživale učinke zračenja iz mobitela na tijelo čovjeka. Primjerice, nedavna studija sa sveučilišta Berkeley otkrila je da korištenje smartphona može povećati šanse za razvoj raka. U njoj je obrazloženo da zračenje iz mobitela remeti stanične mehanizme te rezultira stvaranjem proteina koji mogu prouzročiti DNK oštećenja.

U toj najnovijoj studiji, znanstvenici su zapravo proučavali podatke iz ranijih studija provedenih u SAD-u, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Japanu, Južnoj Koreji i Novom Zelandu, kako bi dobili širi uvid oko učinaka korištenja mobitela na ljudsko zdravlje.

Navedena je studija objavljena u znanstvenom časopisu International Journal of Environmental Research and Public Health.

Autor studije Joel Moskowitz još je 2009. godine zajedno s kolegama napravio analizu rizika od nastanka tumora zbog korištenja mobitela, koja je objavljena u znanstvenom časopisu Journal of Clinical Oncology i u kojoj je otkriveno da je vrlo učestalo korištenje mobitela povezano s incidencijom raka mozga.

Ta je analiza ponovljena i 2020. godine, a rezultati te studije nisu pokazali nikakvu razliku u rezultatima originalne meta-analize čak 46 međunarodnih studija. Glavni zaključak je da otprilike 1.000 sati korištenja pametnih mobitela, što je ekvivalent korištenja tih uređaja od 17 minuta dnevno deset godina u nizu, predstavlja povećanje rizika od raka mozga kod osobe za 60 posto.

Ipak, Moskowitz dodaje da iz američke agencije za hranu i lijekove (FDA) kažu kako ne postoje konzistentni i pouzdani znanstveni dokazi da zračenje iz mobitela može imati štetne učinke po zdravlje čovjeka. No, Moskowitz je isto tako istaknuo da prethodne studije koje dokazuju tvrdnje FDA, djelomično ili u cijelosti financirane iz industrije prooizvođača mobilnih uređaja.

Isto tako, više od 250 znanstvenika koji su proučavali neionizirajuća magnetska polja iz mobilnih uređaja, potpisalo je međunarodni EMF apel znanstvenika, piše Daily Mail. Taj dokument poziva na zdravstvena upozorenja i stroža ograničenja izloženosti, što podupire i Moskowitzove tvrdnje oko učinaka zračenja iz mobitela na ljudsko zdravlje.

Još 2001. godine jedna je studija otkrila da polja niskih frekvencija spadaju klasu u potencijalno kancerogenih, prema klasifikaciji međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) koja je dio Svjetske zdravstvene organizacije.

Deset godina kasnije IARC je klasificirao radio valove kao potencijalno kancerogene za ljude.

No, s više informacija na tu temu danas možda postoji i razlog za snažniju klasifikaciju. U izvješću američkog nacionalnog centra za zaštitu okoliša, koje je dio američkog centra za kontrolu bolesti (CDC) i koje je objavljeno 1. ožujka 2021. godine, zaključeno je da postoji “visoka vjerojatnost” da zračenje radijskim frekvencijama iz pametnih mobitela ili mobilnih uređaja uzrokuje dva tipa tumora na mozgu – glioma i akustičkih neuroma, piše Science Times, a prenosi Zimo.co.

Upitan za savjete kako smanjiti rizik, Muskowitz je dao tri savjeta, prvo smanjiti uporabu mobitela. Drugo, držati mobitele na minimalno 25 centimetara od tijela. Treće, koristiti mobitele samo kad je signal jak jer su oni već programirani da povećaju zračenje kad je prijamni signal loše kvalitete.

 
index Instagram400x230 youtube