Velik interes za ljetovanje u Hrvatskoj; Građani se poželjeli Makarske rivijere

Iako ovogodišnja ljetna sezona još nije službeno počela, zaposleni u turističkim agencijama u BiH ističu da već vlada velik interes građana za ljetovanje na Hrvatskom primorju, a među lokacijama na Jadranskom moru prednjači Makarska rivijera.

Kako kažu, razlog povećanom interesu za ljetovanje je povoljnija epidemiološka situacija kako u regiji, tako i kod nas.

Bojana Vuković, rukovoditelj Poslovnice Turističke agencije "Vuković" u Prijedoru, kazala je da je Makarska što se tiče njihove agencije top destinacija ove godine.

"Najveći interes vlada upravo za Makarsku rivijeru jer veliki dio naših klijenata prošle godine nije ljetovao u Hrvatskoj zbog virusa korona i mjera koje su bile na snazi, tako da su ove godine jedva dočekali da se situacija stabilizira", pojašnjava Vukovićeva za "Nezavisne". Dodaje da cijena najjeftinijih trodnevnih aranžmana za Makarsku iznosi 99 KM, dok najskuplji aranžman agencije košta 229 KM.

Kako kaže, u ponudi imaju i ljetovanje u jedinom bh. morskom gradu - Neumu, ali ističe da je manji interes nego prošle godine.

Da ove godine, usprkos pandemiji koja još traje, vlada velika zainteresiranost za ljetovanje, a posebno na Hrvatskom primorju, smatra i Vanja Savić iz Turističke agencije "Unis tours" iz Banjaluke.

"Ove godine je mnogo lakše ući u Hrvatsku, iako se mora imati određen dokaz da turisti nemaju koronu ili da su je preboljeli, ali ne mora da se plaća PCR test, već se može ući i sa brzim antigenskim testom", kazala je Savićeva za "Nezavisne novine".

Dodaje da je za ulazak u Hrvatsku moguće i da se predoči potvrda o cjepivu, odnosno mora proći minimum od 14 dana od revakcinacije.

"Turisti mogu prijeći granicu ako imaju potvrdu o preboljeloj koroni, tako da su uvjeti za ulazak dosta fleksibilniji", ističe Savićeva.

Dodaje da su samim tim i građani dosta opušteniji kada je u pitanju izbor odmora.

"Što se tiče destinacija, veliki dio turista nam traži putovanja u Makarsku, ali i na otoke Hvar ili Brač", dodaje Savićeva.

Da se građani sve više odlučuju za ljetovanje u Hrvatskoj kažu i u Turističkoj agenciji "City travel tours" iz Sarajeva, koji ističu da je destinacija koja je najtraženija Makarska, ali i Baška Voda.

Da je primjetno da su se bh. turisti poželjeli Makarske rivijere i da ih već ima u velikom broju kaže i Tonći Lalić, voditelj manifestacija i marketinga u Turističkoj organizaciji grada Makarske.

"Državljani BiH jedni su od najbrojnijih gostiju kod nas godinama unazad. Prema informacijama koje imamo, i ove godine nas očekuje isto, tako da će gosti iz BiH ponovo biti na našim plažama, što nas dodatno raduje", kazao je Lalić za "Nezavisne novine".

Ističe da već sada imaju dosta gostiju. Kako kaže, na današnji dan imaju 2.600 gostiju, a prošle godine u isto vrijeme bilo ih 600.

"Hoteli su trenutno svi otvoreni, iako lipanj nije na nivou iz 2019. godine, ali je puno bolje nego prošle godine. Ohrabruje nas podatak da su srpanj i kolovoz već popunjeni, ne samo u hotelima, nego i privatni smještaj", kazao je Lalić.

Kako kaže, cijene su ostale iste, a ponegdje su čak i niže nego ranijih godina.

"Dobar dio privatnih smještaja je snizio cijene nastojeći na takav način privući što više gostiju", ističe Lalić.

Dok se u Hrvatskoj raduju svakom bh. gostu, iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije ističu da se nadaju prosječnoj ljetnoj sezoni te da ona ove godine kasni.

"Do sada su nam dolazili turisti iz susjednih zemalja zbog mjera koje su bile na snazi, ali sad imamo najavu da ćemo imati turiste i iz Europe, tako da nas očekuje prosječna sezona", kazao je Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije.

 
index Instagram400x230 youtube