Fra Marin Karačić o obredima Velikoga petka

Obredi velikog petka nas podsjećaju i u naše središte života stavljaju Kristov križ.

Kako kaže navještaj Božje riječi to je prijestolje milosti i mi poklecajući pred njim pokazujemo da samo iz njega možemo crpiti sve naše milosti. O obredima velikoga petka za program Radiopostaje Mir Međugorje govorio je fra Marin Karačić.

”Kao sto je u prvom čovjeku, Adamu, čovječanstvo bilo kažnjeno jer je jeo s drva stabla spoznaje dobra i zla, Bog sada na čudesan način u stablu zivota, u križu, objavljuje ljubav i daruje nam život. Mi sada blagujemo s križa te plodove koji označavaju život u punom smislu te riječi. Često se pitamo otkud patnja i zlo, zašto patimo. Bog nije stvorio zlo, Bog koji je sama ljubav ne može stvoriti nešto zlo. Bog nije stvorio zlo, ali ga dopušta jer nam je dao slobodnu volju i mi svojom voljom često biramo zlo, biramo grijeh. Zlo je posljedica grijeha. Nitko ne želi patiti, patnja sama po sebi nema smisla. Ali Krist je smrću i uskrsnućem dao smisao svakoj našoj patnji. Tako da svaka naša patnja i bol, svaki naš križ jedino u Kristu dobiva svoj smisao”, kazao je fra Marin, a Veliki petak je jedini dan u godini nema mise već se posebnim bogoslužjem spominjemo Kristove muke.

”Kako lijepo stoji napisano, ona za nas nije znak poraza već očitovanja Isusove ljubavi do kraja. Obredi velikog petka sastoje se od tri dijela. U prvom dijelu slijede čitanja, pjevanje muke i sveopća molitva vjernika.  Drugi dio je otkrivanje i klanjanje križu, ljubljenje križa. Treći dio je sveta pričest. Svećenik s poslužiteljima u tišini ulazi u crkvu. Nema ničega na oltarima, oltar je ogoljen.

Ispred oltara ili oltarskih stepenica prostrt je tepih za svećenika. Tu se svećenik prostire čitavom dužinom tijela u znak najdubljega poklona-sagnuća pred tajnom smrti, ali i vjere u otkupljenje. Nakon toga svi kleknu i ostaje se neko vrijeme u šutnji. Zatim slijede čitanja, pjeva se muka te slijedi kratka homilija. Nakon toga slijedi sveopća molitva vjernika. Isus je došao svima, zato je i ova molitva sveobuhvatna. Poslije sveopće molitve slijedi otkrivanje i klanjanje križu, ljubljenje križa.

U tri navrata svećenik pjeva: Evo drvo križa… svi odgovaraju: Dođite, poklonimo se. Zatim svećenik poljubi križ, a onda i narod. Dok narod časti križ pjeva se pučki napjev: puče moj što učinih tebi.  Tko želi nešto darovati prigodom ljubljenja Križa ili poslije svih obreda, to može ostaviti u košarici. Ne kupi se redovita milostinja, već se daje dar za održavanje ‘Kristova groba’ u Jeruzalemu. Pred kraj klanjanja/ljubljenja križa prostire se na oltar oltarnik i stave dvije svijeće, s Misalom. Budući da je danas jedini dan u godini kada se ne slavi Misa, pričestit ćemo se  hostijama koje su pohranjene od jučerašnje Mise večere Gospodnje. Svećenik donese Hostije te se poslije pričesti preostale Hostije odnesu natrag”, objasnio je fra Marin Karačić, a nakon pričesti narod se razilazi kućama, u tišini, bez otpusta.

 
index Instagram400x230 youtube